Beograd domaćin prvog AiSalon-a

beograd-domacin-prvog-aisalon-a
Beograd domaćin prvog AiSalon-a

Sinoć je u ICT Hub-u održan prvi AiSalon u Beogradu, događaj koji je Srbiju povezao sa svetskim centrima inovacija poput Njujorka, Tokija, San Franciska i Amsterdama. U organizaciji ICT Hub-a i Impact Hub-a, ovaj događaj okupio je AI stručnjake, startape i investitore ali i AI entuzijaste kako bi razmenili ideje i otvorili vrata novim poslovnim prilikama.

„Nakon što smo organizovali prvi AiSalon u Beogradu, jasno je da veštačka inteligencija postaje važna tema za nas,“ rekao je Kosta Andrić, izvršni direktor ICT Hub-a. „Naš fokus u narednom periodu biće primena AI u različitim sektorima, ali i edukacija zajednice. Kroz AiSalon želimo da doprinesemo razvoju AI ekosistema u Srbiji i omogućimo veću povezanost lokalnih inovatora sa globalnom scenom.“

Beograd je zvanično postao deo globalne AI zajednice, čime je otvoreno novo poglavlje za razvoj veštačke inteligencije u Srbiji rekao je Jeffrey D. Abbott, osnivač AiSalona i partner u Blitzscaling Ventures, koji se obratio se učesnicima putem video-poziva iz Tokija i istakao važnost povezivanja lokalnih AI talenata sa globalnim akterima jer im to omogućuje da budu deo svetskih inovacija.

Kroz teme o etici, pravnim okvirima i budućnosti AI-a, govornici Luka Aničin, stručnjak za veštačku inteligenciju i CEO Datablooz i Stefan Badža, savetnik predsednice Narodne skupštine osvetlili su ključne izazove i mogućnosti za AI sektor u Srbiji. Luka je razbijao ključne zablude o generativnoj veštačkoj inteligenciji, uključujući mitove da AI može razmišljati kao čovek i da će zameniti sve poslove. Takođe je naglasio važnost razumevanja limita i mogućnosti AI tehnologije, posebno u kontekstu njenog daljeg razvoja.

Stefan Badža se osvrnuo na ulogu države u razvoju i primeni AI tehnologija, naglašavajući značaj strateških inicijativa kao što je nabavka superkompjutera u Kragujevcu, koji će biti ključan za napredak AI u Srbiji. Takođe je istakao važnost ulaganja u obrazovanje, kako bi se stvorili uslovi za primenu AI rešenja u različitim sektorima.

Posebno zanimljiv deo za publiku je bilo predstavljanje rešenja srpskih AI startapa, pa su tako prisutni mogli da se upoznaju sa radom Appcraft AI koji je razvio alat koji omogućava kreiranje AI Web aplikacija bez programiranja; SignAvatar sa rešenjem koji uz pomoć AI tehnologije prevodi govor na znakovni jezik, olakšavajući komunikaciju za gluve osobe i Anora koji je razvio pametnu rukavicu koja slepim osobama pruža informacije o okolini koristeći AI za prepoznavanje objekata, boja i drugih funkcija.

Beograd će nastaviti da bude domaćin ovakvih okupljanja, a ICT Hub je posvećen razvoju zajednice i pružanju podrške lokalnim AI inovatorima. Sledeći korak je dalji rast i širenje AI zajednice, a sledeći AiSalon nas očekuje već u novembru.

Post Views: 49

Originalni tekst