Da li će slučaj Žizel Peliko konačno promeniti stav Francuske prema seksualnom zlostavljanju

da-li-ce-slucaj-zizel-peliko-konacno-promeniti-stav-francuske-prema-seksualnom-zlostavljanju
Da li će slučaj Žizel Peliko konačno promeniti stav Francuske prema seksualnom zlostavljanju

Slučaj Žizel Peliko sada je već uveliko poznat čitavom svetu. Nakon što je javnost saznala da je Dominik Peliko, njen bivši suprug, drogirao Žizel Peliko i tom stanju je seksualno zlostavljao, a to dozvolio još najmanje 83 muškarca, teško je shvatiti da bi ovaj slučaj „mogao biti i mnogo gori“, kako je zvučio komentar jednog lokalnog zvaničnika.

Potom je usledio komentar gradonačelnika mesta u kom porodica Peliko živi, koji naveo da „barem niko nije ubijen“, za šta se kasnije izvinio i priznao da njegove reči nisu bile „prikladne“ u tom momentu.

Za francuske feministkinje i ženske aktivistkinje, reakcije na slučaj Žizel Peliko samo su dokaz da Francuska nije uspela da reaguje na #MeToo pokret i da zaostaje u rešavanju seksualnog zlostavljanja na društvenom i pravnom planu, prenosi Gardijan.

Osnivačica feminističke organizacije Fondation des Femmes, navela je da takav komentar na suđenje i slučaj Žizel Peliko, „koje simbolizuje najgore nasilje muškarca nad ženom”,  pokazuje izazove sa kojima se žene suočavaju.

„To tačno pokazuje sa čime se suočavamo, a to nije samo kultura silovanja, već kultura nekažnjivosti“, rekla je ona.

Anna Toumazoff, feministička spisateljica i aktivistkinja, dodala je: „To je primer kako se muškarci i dalje bore da shvate sa čime se suočavamo mi, kao žene i to je pravi problem. To je proizvod društva koje ne uspeva da zaštiti žene.“

Otkako se pojavio globalni pokret #MeToo, koji ohrabruje žrtve da podignu svoj glas i prijave seksualno zlostavljanje, Francuska se bori da promeni stav prema onima koji to čine.

Optužbe protiv brojnih ličnosti visokog profila, uključujući glumca Žerara Depardjea i reditelja Benoa Žaka i Žaka Dojona, nisu uspele da uklone dašak onoga što se često naziva anglosaksonskim puritanizmom vezanim za pokret u francuskim umovima, uprkos njihovim protestima da su nevini.

U maju, zbog nedostatka promena nakon što je broj slučajeva silovanja, odbačenih bez puno napora, porastao na 94%, peticija koju je potpisalo više od 140 javnih ličnosti, objavljena u Le Mondeu,  pozvao je na donošenje novog zakona protiv seksualnog nasilja“.

„#MeToo pokret je otkrio da je realno stanje: seksualno nasilje je sistemsko, ono nije izuzetak“, napisali su. „Izgleda da jedna afera sledi drugu. Ko nas sluša?“

Mejlfert, jedan od pokretača peticije, rekao je da slučaj Peliko koji se odvija u Avinjonu pokazuje koliko je očajnički potreban novi „integralni zakon“.

„To smo redovno zahtevali svaki put kada postoji konkretan slučaj“, rekla je ona. „Možemo se samo nadati da će ovaj put to zaista dovesti do proširenja zakona koji bi pokrio pitanja kako policija tretira žalbe na početku, kako se vodi istraga, zatim kako im se sudi. To bi omogućilo društvu da krene napred.“

„U Francuskoj se vodi debata o tome da li je #MeToo otišao predaleko. Da li je zaista toliko loše ako neko stavi ruku na nečiju guzu, ipak je to samo gest? Da li je zaista toliko loše fotografisati nečiju suknju? To je samo fotografija. Sve ove naizgled male zločine treba shvatiti ozbiljno jer neko ko je sposoban da stavi ruku na tuđu guzu bez njihovog pristanka ili da se fotografiše uz suknju, možda je u stanju da uradi nešto mnogo, mnogo gore. Kao što smo videli u ovom slučaju,” dodaje ona.

Slučaj Žizel Peliko otkriven je tek nakon što je policija uhapsila Dominika Pelika jer je fotografisao žene u suknjama u supermarketu.

Majlfert je dodala da je ovo bila „srećna okolnost“ i da žena koju je Dominik Peliko fotografisao nije podnela tužbu, njegovi zločini bi se nastavili i nikada ne bismo ni saznali za slučaj Žizel Peliko.

Mejlfert je dodala da bi svaki novi zakon takođe trebalo da se bavi načinom na koji se žrtve tretiraju na sudu. Prošle nedelje, Žizel Peliko bila je prinuđena da odgovara na pitanja o njenoj odeći, piću i da li je pristala da ima seksualne odnose sa 5′ muškaraca na optuženičkoj klupi.

„Uz sva ova pitanja, osećam se kao da sam ja kriva i da je 50 žrtava iza mene. U stvari, oni bi trebalo da sede na mom mestu“, rekla je Žizel Peliko.

Među 50 muškaraca, starosti između 26 i 73 godine u trenutku hapšenja, nalaze se odbornik, novinar, bivši policajac, zatvorski čuvar, vojnik, vatrogasac i državni službenik. Od 50 optuženih, 35 je odbacilo optužbe.

Rebeka Amselem, francusko-kanadska ekonomista i osnivačica feminističkog biltena Les Glorieuses, rekla je da se nada da će suđenje podstaći promene i biti „poziv na buđenje“.

Post Views: 48

Originalni tekst