Privrednici iz Austrije zainteresovani za Srpsku

privrednici-iz-austrije-zainteresovani-za-srpsku
Privrednici iz Austrije zainteresovani za Srpsku

Delegacija privrednika iz Austrije boravila je proteklih dana u Republici Srpskoj, gde su se susreli sa predstavnicima Privredne komore Republike Srpske, gradonačelnikom Dervente, a zajedno sa upravom Centra za razvoj poljoprivrede i sela obišli su i Krajišku kuću u Banjaluci, prenelo je Predstavništvo Republike Srpske u Austriji.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Austriji Mladen Filipović je rekao da je poseta bila veoma uspešna, „te da Predstavništvo nastavlja sa aktivnostima jačanja privrednih veza i institucionalnog povezivanja s ciljem privlačenja investicija, ali i plasmana proizvoda iz Republike Srpske na tržište Austrije”.

Foto: Predstavništvo R. Srpske Austrija

Kako je poručeno na sastanku u Privrednoj komori, najveće interesovanje na austrijskom tržištu vlada za drvoprerađivački i metalski sektor, ali se otvaraju i mogućnosti za unapređenje saradnje u oblastima novih tehnologija i prerađivačkoj industriji.

Predsednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić istakao je značaj povezivanja privrednika Srpske i Austrije, te je najavio nastavak podrške projektu „Fit4Austrija”, čiji je cilj razmena znanja, iskustva i podrška privrednicima u uspostavljanju poslovnih kontakata na austrijskom tržištu.

Tokom sastanka sa gradonačelnikom Dervente Miloradom Simićem naglašen je značaj transparentnosti lokalne uprave i podrške institucija Republike Srpske u procesu realizacije stranih investicija.

„Ova poseta je istakla kvalitetnu derventsku politiku, činjenicu da kod nas posluje oko 17 austrijskih kompanija, a sa hrvatskim i slovenačkim firmama to je oko 35, i to je najveća koncentracija stranog kapitala u jednoj lokalnoj zajednici”, rekao je gradonačelnik Dervente i istakao da poseta privredne delegacije iz Austrije otvara mogućnostu za nova ulaganja u ovoj lokalnoj zajednici.

„Značajno je da Derventa ima firme iz Austrije koje posluju već dugi niz godina, što će otvoriti vrata i drugim privrednicima iz dijaspore koji se bave raznim oblastima, IT, drvoprerađivačkom i građevinskom industrijom, bezbednošću i drugim”, rekao je šef Predstavništva i istakao da više od 250 firmi iz Austrije uspešno posluju u Republici Srpskoj i BiH. „To su najvećim delom kontakti naših ljudi u dijaspori. Posredstvom Predstavništva uspeli smo da dovedemo firme u Laktaše, Prijedor, dok u istočnom delu imamo veliki interes za investiranje u oblast tekstila. Privredna društva su prepoznala dobar geografski položaj Republike Srpske koji je značajan zbog blizine Evropske unije, kao i zbog stimulativne poreske politike i mera Vlade Republike Srpske. Derventa je jedan od najboljih pokazatelja kako to može dobro da funkcioniše na lokalnom nivou uz podršku grada i institucija Srpske”, rekao je Filipović.

Privredna delegacije se tokom boravka u Banjaluci susrela i sa Nikolom Šobotom, kandidatom za gradonačelnika Banjaluke. Nakon razgovora sa grupom privrednika iz Austrije, Šobot je poručio da Banjaluka treba nove investicije u dobro plaćene poslove, jer je ostanak mladih i obrazovanih imperativ.

„Republika Srpska ima stabilnu političku situaciju, povoljan ekonomski ambijent sa najnižim poreskim stopama, obrazovane i stručne ljude. Na nama je da u Banjaluci, našu administraciju učinimo efikasnijom. To će biti jedan od mojih prioriteta, kako bismo doveli u nas grad kompanije ne samo iz Austrije, već i iz drugih država EU, naglasio je Šobot.

Izvor: Rasejanje.info

Detaljnije