Kapitalne investicije, korak u pogrešnom smeru i 140 evra duga po sekundi: Narodni poslanici danas raspravljaju o rebalansu budžeta

kapitalne-investicije,-korak-u-pogresnom-smeru-i-140-evra-duga-po-sekundi:-narodni-poslanici-danas-raspravljaju-o-rebalansu-budzeta
Kapitalne investicije, korak u pogrešnom smeru i 140 evra duga po sekundi: Narodni poslanici danas raspravljaju o rebalansu budžeta

Poslanici skupštine Srbije raspravlju danas o rebalansu republičkog budžeta za ovu godinu kojim je planirano da ukupni prihodi iznose 2.173,4 milijarde dinara, što je za 132,5 milijardi odnosno 6,5 odsto više u odnosu na inicijalni budžet.

Predloženim rebalansom budžeta su predviđena veća izdvajanja za kapitalne investicije, za ostvarivanje prava iz oblasti zaštite porodice i dece, za zdravstvo, poljoprivredu, ekologiju, prosvetu, kulturu, odbrambeni sektor.

Na dnevnom redu današnje sednice skupštine su i izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom kojima je planirano da od 1. januara iduće godine naknada za prvo rođeno dete bude povećana na 500.000 dinara, za drugo rođeno dete na 600.000 dinara, dok će za treće dete ta naknada biti 2,28 miliona dinara, a za četvrto 3,18 miliona dinara.

Poslanici raspravljaju i o Sporazumu o međusobnom priznavanju profesionalnih kvalifikacija za medicinske sestre, doktore veterinarske medicine i babice, u kontekstu Centralno-evropskog sporazuma o slobodnoj trgovini, kao i o potvrđivanju Ugovora o zajmu za obnovljive izvore energije u sistemima daljinskog grejanja u Srbiji.

Biće potvrđen i ugovor o garanciji zajma za projekt ugradnje pametnih brojila u Srbiji i Odluka Zajedničkog komiteta Regionalne Konvencije o pan-evro-mediteranskim preferencijalnim pravilima o poreklu.

Na dnevnom redu je i Predlog zakona o potvrđivanju aneksa 2 Sporazuma između Srbije i Francuske o saradnji u oblasti sprovođenja prioritetnih projekata u Srbiji.

KORAK U POGREŠNOM SMERU

Fiskalni savet ocenio je danas da rebalans budžeta može biti korak u pogrešnom smeru ukoliko rast kapitalnih investicija ne dovede do bržeg rasta brutodomaćeg proizvoda.

Predloženi rebalans predviđa povećanje fiskalnog deficita u 2024. godini s prvobitno planiranih 2,2 odsto BDP na 2,9 odsto, a glavna karakteristika mu je snažno povećanje javnih rashoda, jer njihov rast u odnosu na inicijalni budžetski plan iznosi čak 198 milijardi dinara, ili gotovo 1,7 milijardu evra, ukazuje Fiskalni savet u svojoj oceni predloženog rebalansa.

Iako su rebalansom povećani prihodi budžeta za gotovo 133 milijarde dinara (što je u evrima oko 1,1 milijarde), to nije bilo dovoljno da kompenzuje planirano povećanje budžetskih rashoda.

Zbog toga je krajnji rezultat predloženog rebalansa povećanje fiskalnog deficita – sa 197 milijardi dinara (oko 1,7 milijardu evra) na 263 milijarde dinara (više od 2,2 milijarde evra).

Posmatrano kao učešće u BDP, predviđeno je da se deficit budžeta u 2024. poveća sa 2,2 odsto BDP na 2,9 odsto, pa je time Srbija tako posle tri uzastopne godine postepenog uravnotežavanja budžeta, ovim rebalansom promenila smer fiskalne politike, ističe Fiskalni savet.

Milivojević: zadužujemo se 140 evra u sekundi

Poslanik Demokratske strane Srdjan Milivojević izjavio je danas da se Srbija zadužuje 140 evra u sekundi i ocenio je da je skupštinska rasprava o rebalansu budžeta pokazatelj ekonomskog sloma države.

„Srbija se zadužuje enormno. Dok je u Skupštini govorio ministar finansija Siniša Mali, mi smo se zadužili nekoliko stotina hiljada evra samo dok je trajao njegov govor“, kazao je Milivojević za agenciju Beta u Skupštini.

On je ocenio i da je skandalozno što će budžetski deficit posle rebalansa biti 2,2 milijarde evra i podsetio na reči Zorane Mihajlović da je „Srpska napredna stranka postala džuboks, za bogaćenje i bahaćenje ministara iz redova te stranke“.

MALI: MI SMO U TOP PET NAJBRŽE RASTUĆIH EKONOMIJA U EVROPI

Rebalans budžeta proizilazi iz stanja u kojem se privreda nalazi, usmeren je ka ciljevima koji su definisani programom Srbija 2027, rekao je ministar finansija Siniša Mali i dodao da će ti ciljevi dovesti do prosečne zarade od 1.400 evra na kraju 2027. godine.

„Naša ekonomija je među top pet najbrže rastućih u Evropi“, rekao je Mali i izneo procenu da se do kraja godine očekuje stopa rasta od 3,7 ili 3,8 odsto.

„Što brže i što više rastemo to nam je osnova i za podizanje plata i penzija, minimalnih plata i daljih investicija“, rekao je ministar.

ćuta: NEKA DOĐE VUČIĆ DA NAS RAZBIJE KAO PANTA PITU

Poslanik Ekološkog ustanka u Skupštini Srbije Aleksandar Jovanović Ćuta pozvao je predsednika Srbije Aleksandra Vučića da dođe u Skupštinu i „rasturi opoziciju kao Panta pitu“.

On je, na sednici Skupštine, na kojoj se razmatra rebalans budžeta za ovu godinu rekao da se juče „predsednik ove države obratio iz Njujoka i sebe predstavio kao izvesnog Pantu“.

„E sad poručujem Panti da dođe u Skupštinu i da uradi ono što najbolje zna, a to je razbucavanje svega kao pitu, počev od države, Kosova i Metohije, zajedno sa institucijama ove zemlje“, rekao je Jovanović.

Đurđević Stamenkovski: Predloženo povećanje roditeljskog dodatka najveće do sada

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Srbije Milica Đurđević Stamenkovski izjavila je danas da je povećanje roditeljskog dodatka ključna novina Predloga zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, što će omogućiti povećanje roditeljskog dodatka za prvo, drugo, treće i četvrto dete, kako je naglasila, najveće do sada.

„Roditelski dodatak postaće najveći na Balkanu. To je pokazatelj da država Srbija prkosi beloj kugi, da želi da olakša roditeljima i ekonomski osnaže porodici“, kazala je ona obrazlažući predlog zakona u Skupštini Srbije.

ĐILAS: Rebalans budžeta još jedna laž režima

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas ocenio je da je rebalans budžeta, o kome poslanici Skupštine Srbije raspravljaju od danas, „još jedna laž režima“.

„Neko vas ubeđuje da ako ste imali minus na početku godine, a danas je veći, da je stanje bolje nego pre“, rekao je Đilas agenciji Beta u Skupštini Srbije.

On je kazao da vlast građanima govori kako država ima puno para i stoji sjajno sa finansijama a da s druge strane, „ne može profesorima i nastavnicima da obezbedi platu od bar 1.000 evra“.

Vučević: ne spremamo se za rat proitv NATO

Komentarišući nedavnu nabavku borbenih aviona „Rafal“, Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević danas je u skupštini rekao da se Srbija ne sprema za rat protiv NATO-a.

„Ne mislim da bi to bilo dobro za Srbiju“, poručio je premijer.

Vučević je dodao i je Srbija pregovarala i sa drugim zemljama o nabavci borbenih aviona, ali da SAD ne vide našu vojsku kao partnera u avijaciji, dok su Rusija i Kina bile suzdržane zato što je Srbija okružena zemljama NATO.

Nestorović: Predloženi rebalans znači da u državnoj kasi nema dovoljno novca

Poslanik i predsednik pokreta „Mi snaga naroda- dr Branimir Nestorović“ Branimir Nestorović ocenio je danas da predloženi rebalans ovogodišnjeg budžeta znači da u državnoj kasi nema novca, kao i da će se zaduženjem Srbije pokrivati rupe u budžetu.

„Beograd je u ozbiljnom finansijskom problemu, oko 150 miliona evra je još uvek nepokriveno u gradskom budežatu, u mnogim delatnostima je veliki problem i vidim da će Vlada Srbije to da reši povećanjem plata i penzija“, kazao je Nestorović za ageniciju Beta u Skupštini Srbije gde je u toku rasprava o rebalansu budžeta za 2024. godinu.

Post Views: 280

Originalni tekst