Četvrti dan skupštinskog zasedanja o rebalansku budžeta

cetvrti-dan-skupstinskog-zasedanja-o-rebalansku-budzeta
Četvrti dan skupštinskog zasedanja o rebalansku budžeta

U Skupštini Srbije se danas nastavlja rasprava o rebalansu budžeta za ovu godinu. Četvrtog dana sednice, kao i tokom prethodna tri, poslanici će pred sobom imati predlog o rebalansu kojim je planirano da ukupni prihodi iznose 2.173,4 milijarde dinara, što je za 132,5 milijardi (6,5 odsto) više u odnosu na prvobitni budžet. Novi budžet u planu ima i 48,6 milijardi dinara za francuske avione „rafal“, kao i 20,4 milijarde za projekat Expo 2027.

Jučerašnje zasedanje proteklo je u burnoj (a kako drugačije) raspravi vlasti i opozicije. Sa jedne strane, opozicioni blok se uglavnom protivio predlogu rebalansa, govoreći da se iza njega kriju „koruptivne“ namere vlasti i da su njime promašeni prioriteti, dok su sa druge strane, poslanici vlasti govorili da je on dobar i konzervativno planiran.

Raspravu su obeležile i povremene digresije, pa je tako lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas u svom izlaganju istakao je da farmerke koje nosi predsednik Srbije Aleksandar Vučić koštaju kao dve nastvaničke plate u Srbiji.

Poslanici su diskutovali i o izmenama Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom kojima je planirano da od 1. januara iduće godine naknada za prvo rođeno dete bude povećana na 500.000 dinara, za drugo rođeno dete na 600.000 dinara, dok će za treće dete ta naknada biti 2,28 miliona dinara, a za četvrto 3,18 miliona dinara.

Na dnevnom redu sednice nalazi se i Sporazum o međusobnom priznavanju profesionalnih kvalifikacija za medicinske sestre, doktore veterinarske medicine i babice, u okviru Centralno-evropskog sporazuma o slobodnoj trgovini, kao i o potvrđivanju Ugovora o zajmu za obnovljive izvore energije u sistemima daljinskog grejanja u Srbiji.

Takođe, na dnevnom redu je i ugovor o garanciji zajma za projekt ugradnje pametnih brojila u Srbiji i Odluka Zajedničkog komiteta Regionalne Konvencije o pan-evro-mediteranskim preferencijalnim pravilima o poreklu.

Od početka sednice, pa do danas, ukupno je podneto 146 amandmana, od čega 119 na rebalans budžeta.

Najvažnija dešavanja četvrtog dana sednice, moći ćete da pratite u redovima ispod…

ALEKSIĆ: OPTUŽBE DA OPSTRUIŠEMO SEDNICU VREĐAJU INTELIGENCIJU

Predsednik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić izjavio je obraćajući se poslanicima, da su optužbe da opozicija opstruiše rad parlamentu, vređanje inteligencije.

„Imamo dovoljno vremena da rasporedimo danas i sutra amandmane. U ponedeljak ćemo krenuti sa tim narednim zasedanjem o litijumu. U skladu sa Poslovnikom, kad se završi, završiće se, pa krećemo na redovno zasedanje. Ja ne vidim tu nikakav problem. I nemojte sada da pokušavate da nama namećete nešto da mi bežimo od te rasprave“, rekao je Aleksić.

Aleksić je potom govorio o Mercedesu G klase koji, navodno, pripada Aleksandru Vulinu i upitao gde ga je dobio.

„Da li je ovo vaš auto? To je auto koji košta pola miliona evra. Vama to nije problem dok govorite prosvetarima da treba da budu zadovoljni, jer im je povećana plata na 800 ili 900 evra. Vi ste došli ovde da nama držite lekcije i pričate o svemu i svačemu, osim o budžetu“, rekao je Aleksić.

Milivojević: plaše se rasprave o litijumu

Rasprava je ponovo pomerila fokus na temu iskopavanja litijuma. Narodni poslanik Srđan Milivojević, iz Demokratske stranke, odbacio je danas optužne predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić da opozicija opstruiše rad parlamenta, jer je zahtev za sednicu o litijuma predat još 10. septembra.

„Imali ste 12 dana da se sredite, smirite, da popijete bromazepame i dođete da branite vašu litijumsku proviziju“, rekao je poslanik

On je istakao da su devet desetina vanredne sednice činili „isprazni govori ministara o svemu osim o rebalansu“, a da je Brnabić došla danas, četrtog dana sednice, kojoj nije prisustvala niti zna kako se odvijala, da iznese optužbe. Milivojević je predsednici skupštine poručio je da je bolje da „priznaju da se plaše“ rasprave o litijumu.

Brnabić u Skupštini optužila opoziciju za odugovlačenje

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić ponovila je na početku današnje sednice optužbu na račun poslanika opozicije da odugovlače i da ne žele da se završi sednica o rebalansu budžeta, a sa druge strane, tražili su još dve sednice.

„Tražili ste sednicu o litijumu i podneli zahtev da se raspravlja vanredno, to vanredno zasedanje se završava 30. septembra u ponoć, a od 1. oktobra kreće redovno. A onda ste 146 amandmana podneli na ove zakone, koristite svako pravo za repliku i povredu poslovnika otežete sednicu,“ rekla je Brnabić.

ČUTA UPITAO ANU BRNABIĆ DA LI ĆE BITI SEDNICE O LITIJUMU I kOSOVU I METOHIJI

Poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta u svom izlaganju  upitao je predsednicu Skupštine Srbije Anu Brnabić da li će se održati sednice o litijumu i Kosovu i Metohiji.

„Dakle, ja sad vas pitam, šta je vaš plan zapravo ovde? Hoće li biti sednica o litijumu, Kosovu, Metohiji i kada? I to recite svima da znamo da nas ne zamajavate. Nije Marić, kumština i Hepi, nego ovde. Ovde vas gledamo i zato ste ovde“, rekao je predsednik pokreta Ekološki ustanak.

Post Views: 70

Originalni tekst