Na Krstovdan, u Bordou, sveštenik Anđelković služi prvu liturguju na srpskom

na-krstovdan,-u-bordou,-svestenik-andjelkovic-sluzi-prvu-liturguju-na-srpskom
Na Krstovdan, u Bordou, sveštenik Anđelković služi prvu liturguju na srpskom

Iz Bordoa za srpsku zajednicu ponovo stižu lepe vesti. Naime pretprošlog vikenda vladika pariski i zapadnoevropski Justin je rukopoložio Hadži-Gorana Anđelkovića, koji će sa svojom svešteničkom službom početi sutra, na Krstovdan, u ovome gradu u Francuskoj. „Naš rad i trud uvek pobeđuje, sproveli smo još jedan u nizu uspešni projekat. Na zahtev našeg udruženja Francusko-srpskog prijateljstva, na insistiranje, želju i molbu mnogih od naših članova, obaveštavamo vas da je uz blagoslov i odobrenje Srpske pravoslavne crkve i vladike Justina stigao naš sveštenik Goran Anđelković. Sveštenik Goran je spreman da vas upozna i otvorenog srca vas poziva da dođete na Krstovdan, kada će ujedno u našem gradu biti i prva liturgija na srpskom jeziku”, istakla je predsednica udruženja Francusko-srpskog prijateljstva Sanjica Petrović, u obraćanju srpskoj zajednici u Bordou.

Foto: Eparhija zapadnoevropska/sveštenik G. Anđelković

Ona je naglasila da će uz sveštenika Gorana Anđelkovića, koji inače dolazi iz Beržeraka, uvek biti tu i postojeći francuski pravoslavni sveštenik Alain, koji je sve vreme bio sa njima.  „Ne smemo zaboraviti da je naš otac Alain uvek bio uz nas i da će tako i dalje biti”, dodala je Sanjica. Dolazak sveštenika Gorana će značajno olakšati mnogim vernicima da o svojim potrebama i problemima razgovaraju na svom maternjem, srpskom jeziku.

„Sveštenik Goran moli slavare da se jave i upišu svoje krsne slave, kako bi se organizovalo sečenje slavskih kolača i slavski obred. Upis će početi na Krstovdan! Pored krsnih slava, tu svi praznici koji se bliže Božić, Uskrs, krštenja, pa i venčanja, te je neophodno da predstavnici naše zajednice dođu i požele dobrodošlicu, kao i da pomognemo svešteniku Goranu da crkva oživi kako to dolikuje našoj pravoslavnoj veri. Naš crkveni hor na srpskom jeziku će vredno dato svoj doprinos, da pomogne svešteniku Goranu. Takođe naše Udruženje francusko-srpskog prijateljstva se zahvaljuje svima vama na vašoj želji, volji i dobroti i čeka vas na našim okupljanjima. Vaša pomoć nam je od velikog značaja i imajmo na umu da smo zajedno jači i da zajedno možemo sve. Zahvaljujemo se našoj crkvi, episkopu Justinu koga uskoro očekujemo u Bordou. Takođe će zahvaljujemo manastiru Saint Gèny koji se nalazi u mestu Lektur i vladici Antoanu. Prvi služba je u petak, a u nedelju ćemo organizovati mali doček svešteniku. Zato dođimo u velikom broju”, dodala je Sanjica Petrović.
Inače Hadži-Goran D. Anđelković je rodom iz Kragujevca. Završio je Teološki fakultet Svetog Sergeja u Parizu. 2000. vladika Luka ga je rukolopožio u đakona.

Prva liturgija koju će u Bordou služiti sveštenik Goran Anđelković će početi u 10 časova. Crkva se nalazi u Saint Estelle et Valerie 35 Rue Peyronnet. Naredne liturgije su u nedelju 29. septembra, 06.i 27. oktobra.

Izvor: Rasejanje.info

Detaljnije