U Karlsrueu predstavljeno delo „Mileva Marić Ajnštajn – relativno između redova”

u-karlsrueu-predstavljeno-delo-„mileva-maric-ajnstajn-–-relativno-izmedju-redova”
U Karlsrueu predstavljeno delo „Mileva Marić Ajnštajn – relativno između redova”

Članovi i simpatizeri Srpskog kulturnog centra Karlsrue u istoimenog gradu proveli su divno septembarsko veče u društvu autorke knjige „Mileve Marić Ajnštajn – relativno između redova” Hajnalke Molnar i njenim izdavačem Mirjanom Marković, takođe književnicom. Moderator večeri je bila Valentina Tina Ambrašić ispred Srpskog kulturnog centra.

Knjiga predstavlja biografsko-dokumentarističku prozu koja prati život Mileve Marić Ajnštajn, čiji je značajan doprinos naučnom svetu često bio u senci poznatog supruga, naučnika Alberta Ajnštajna.

Foto: SKC Karslrue
U knjizi, autorica Hajnalka Molnar predstavila je epistolarnu formu koja oživljava originalnu prepisku bračnog para Ajnštajn, omogućavajući čitaocima uvid u njihov zajednički naučni rad i intimne porodične odnose. Ova književna forma pruža čitaocima jedinstvenu perspektivu koja transcendirala klasični biografski pristup, otkrivajući dublje slojeve njihovog života.

Hajnalka Molnar rođena je 1957. godine u Zrenjaninu. Živela jedno vreme u Novom Sadu, pa je ponovo prešla u Zrenjanin. Po obrazovanju je ekonomista, inače je veliki zaljubljenik u knjige i čitanje. I ta ljubav prema knjigama je dovela i do njenog prvog objavljenog romana 2022. godine koji nosi naslov „Između redova”. Zastupljena je i u Godišnjaku Književne zajednice Sremska Mitrovica koji je objavljen 2023. godine. „Mileva Marić Ajnštajn relativno između redova” je njen drugi roman objavljen 2024.godine. “Bilo je lepo čuti, neke ne tako poznate javnosti, detalje iz života Mileve i Anštajna. Nadam se da je i svim gostima bilo prijatno. Hvala vam svima koji ste bili prisutni! I još jednom hvala našim gošćama gosp. Molnar i gosp. Marković”, rekla je Valentina Tina Ambrašić.

Izvor: Rasejanje.ifno

Detaljnije