Cvijanović: Austrijski izbori u nedelju važni za srpsku dijasporu, ministarka Etštadler dokazani prijatelj Srba

cvijanovic:-austrijski-izbori-u-nedelju-vazni-za-srpsku-dijasporu,-ministarka-etstadler-dokazani-prijatelj-srba
Cvijanović: Austrijski izbori u nedelju važni za srpsku dijasporu, ministarka Etštadler dokazani prijatelj Srba

Luka Lazić

Željka Cvijanović pozvala je srpsku dijasporu da uzme učešće u političkom životu Austrije i izađe na izbore koji se održavaju u nedelju, 29. septembra.

Ona je apostrofirala aktuelnu ministarku za Evropsku uniju i ustavna pitanja Austrije Karoline Etštadler kao kandidata koji je dokazani prijatelj srpskog naroda.

Cvijanović je ovo izjavila na panel diskusiji o evropskom putu BiH koji je održan u Salcburgu o evropskom putu Bosne i Hercegovine.

Panel je organizovalo Predstavništvo Republike Srpske u Beču i Institut regiona Evrope (IRE), a prisustvovao je ambasador Srbije u Austriji Marko Blagojević kao i veliki broj predstavnika srpskih udruženja u ovoj zemlji.

Cvijanović je poručila da će učešćem na izborima u nedelju srpska zajednica u Austriji uticati na bolju zastupljenost, kao i da na izborima ima kandidata koji zavređuju njihove glasove poput Etštadler, koja je dokazani prijatelj srpskog naroda.

Ona se zahvalila ministarki Etštadler na doslednoj podršci koju Austrija pruža Bosni i Hercegovini na njenom putu ka Evropskoj uniji.

Iako je naglasila da je raspoloženje u BiH proevropsko, izrazila je i nezadovoljstvo zbog dugotrajnosti procesa pristupanja i kontradiktornih poruka koje dolaze iz Brisela.

Cvijanović je pomenula različite standarde koje EU primenjuje na zemlje kandidate, kao i nedostatak razumevanja složene unutrašnje situacije u BiH.

Naglasila je da Etštadlerova razume situaciju na zapadnom Balkanu i prijatelj je svih naroda u BiH, te ocenila da je važno da se pošalje poruka da treba da se i dalje izgrađuju i unapređuju dobri politički i ekonomski odnosi.

Cvijanovićeva je dodala da je Etštadlerova neko ko je lobirao i promovisao potrebu da BiH dobije kandidatski status i početak pregovora.

– Naravno da smo zahvalni, ali takođe i naš domaćin ovde je Institut regija Evrope iz Salcburga, neko sa kim sarađujemo više godina i imamo dobro razvijeno partnerstvo. Mislim da je nama Austrija jako važna kao mesto za izgradnju boljeg razumevanja – rekla je Cvijanovićeva nakon panel diskusije.

Ministarka za Evropsku uniju i ustavna pitanja Austrije Karoline Etštadler poručila je da će Pokrajina Stralcburg uskoro pokrenuti inicijativu za uvođenje odvojenog učenja srpskog jezika u školama.

Ona je kazala da je to pravi način da se osnaži njihova integracija u Austriju, ali i očuva nacionalni identitet.

Etštadler je u svom obraćanju više puta istakla da Evropska unija ne može biti kompletna bez zemalja regiona Zapadnog Balkana i naglasila da je od velikog značaja da region ne ostane van evropskih integracija.

Prema njenim rečima, veliki broj ljudi koji žive u Austriji potiče sa prostora Jugoistočne Evrope i da je važno da očuvaju svoj identitet i kulturnu baštinu.

Govoreći o inicijativi uvođenje odvojenog učenja srpskog jezika u školama, ona je naglasila da će to biti po uzoru na pokrajinu Štajerska.

Istakla je da je važno da deca koja potiču sa prostora bivše Jugoslavije očuvaju svoj jezik i kulturu, ali i da se obezbedi adekvatno učenje maternjih jezika, čime bi se dodatno osnažila integracija, ali i očuvanje identiteta.

Detaljnije