KK Srbija iz Štutgarta počinje novu sezonu sa još jednom ekipom

Košarka je bila i ostala omiljena vrsta sporta u Srba gde god da su. I dok Srbi raseljeni po Nemačkoj uglavnom svoje sportske sposobnosti pokazuju u fudbalu i imaju svoje ekipe po raznim amaterskim regionalnim i opštinskim ligama, od prošle godine košarka je itekako zaživela u Štutgartu sa okolinom.

Miroslav Žujević Žuja, nekadašnji dugogodišnji igrač KK Metalca iz Valjeva i mnogih klubova u Štutgartu sa okolinom je sa svojim prijateljima osnovao košarkaški klub Srbija u Štutgartu. Svoje trenersko znanje, koje je stekao u mnogim nemačkim klubovima i u košarkaškoj Bundes ligi Miroslav Žujević Žuja je rešio da prenese i na srpske amaterske košarkaše u Štutgartu sa okolinom.

Foto: KK Srbija

KK Srbija je startovao prošle godine u „Krajs ligi B”. Dobra igra, odlični saveti i redovna podrška publike su igrače KK Srbije za samo jednu sezonu doveli do „Krajs lige A”.

Miroslav Žujević je kao dugogodišnji igrač i trener poželeo, da pre svega mladima, a potom i predstavnicima ostalih generacija, ponudi „priču na srpskom i na drugi način”. „Želeo sam da znanje koje sam stekao podelim i našoj deci i našim ljudima. Mnogo mi se sviđa kako se na folklornim sekcijama radi sa našom decom pa sam poželeo i ja da radim i tamo gde sam ja dobar – a to je košarka. U samom startu sam se iznenadio pozitivnim odzivom i igrača i publike. Toliko je dobro krenulo da od ove godine imamo još jednu ekipu, o od sledeće je u planu i rad sa mlađima”, ispričao je Žujević za medijski portal Rasejanje.info.
Ono što je za Miroslava sa jedne strane neverovatno sa druge fascinantno je da su igrači samo Srbi.

početak nove sezone je u subotu 28.09.2024.
Foto: KK Srbija

Treninzi su dva put sedmično, u  Eichendorfschulle, Ebitzweg 57 70734 Stuttgart ( Bad Canstatt) i na toj adresi se igraju i utakmice u kojima su članovi košarkaškog kluba Srbija domaćini.

Sezona počinje 28. septembra i obe utakmice se igraju na domaćem terenu. „Publika nas odlično podržava i veoma smo im zahvalni na tome. Uopšte vidi se da naš narod voli košarku i da joj je u krvi. Svako ko želi i kome nije daleko može doći do nas. Pored igrača iz Štutgarta tu su i igrači iz Ludvigsburga, Gepingena, Beblingena, Kirhajm Teka, Dicingena i mnogih okolnih mesta grada Štutgarta. Otvoreni smo za sve, za dobar sportski duh, za divnu publiku koja nas redovno bodri sa tribina. Hvala svim sponzorima koji misle na nas. Naš strateški cilj je da za pet godina igramo u najvećem amaterskom rangu na regionalnim takmičenjima. Igrači su starosti od 19 do 55 godina, vlada pravi timski duh i odlična sportska atmosfera. Motivacija je tu, ljubav prema košarci i Srbiji, publika i sponzori su tu i mi smo svi zadovoljno. Em se družimo, em igramo, em razgovaramo na srpskom, em prikazujemo našu zemlju u najlepšem svetlu. Bolje ne može biti”, dodao je Žujević.”

Pobednici u prethodoj sezoni
Potpisi za trenera nakon prve uspešne sezone

U narednom periodu KK Srbija pored takmičenja u Krajsligama A i B želi da se poveže sa srpskim košarkaškim udruženjima širom Evrope, da organizuje svoje i humanitarne turnire.

Prve utakmice u ovoj sezoni su u subotu 28. septembra. Igrači su spremni i čeka se samo na protivničke ekipe i publiku. Svako ko želi da ih podrži je dobrodošao.

Uz pomoć prijatelja da nije sam Žujo, Miro

Izvor: Rasejanje.info

Podrška publike
Video KK Srbija

Detaljnije