„Za tango je potrebno dvoje“: Sastanak Zelenskog i Trampa u Njujorku

„za-tango-je-potrebno-dvoje“:-sastanak-zelenskog-i-trampa-u-njujorku
„Za tango je potrebno dvoje“: Sastanak Zelenskog i Trampa u Njujorku

Donald Tramp se sastao sa predsednikom Ukarjine Zelenskim u Njujorku, gde se ukrajinski lider nadao da će popraviti odonose sa bivšim predsednikom.

Njih dvojica sastali su se u petak u Trampovoj kuli usred rastućih tenzija između Zelenskog i republikanaca koji bi mogli, ukoliko Tramp pobedi u novembru, da sabotiraju američku vojnu pomoć Ukrajini.

„Imamo veoma dobre odnose, a ja takođe imam veoma dobre odnose, kao što znate, sa predsednikom Putinom“, rekao je Tramp dok je stajao pored Zelenskog pre sastanka. „I mislim da ako pobedim, mislim da ćemo to rešiti veoma brzo. Ali znate, za tango je potrebno dvoje“.

Ulazeći na sastanak, Zelenski je primetio da su se on i Tramp poslednji put lično sastali pre pet godina. „Mislim da imamo zajednički stav da rat u Ukrajini mora biti zaustavljen, a Putin ne može da pobedi, a Ukrajina mora da pobedi“, rekao je ukrajinski lider. „I želim da razgovaram sa vama o detaljima našeg plana.“

Sastanak – koji  je trajao manje od sat vremena – mogao bi da bude poslednja šansa Zelenskog smiri sukobe sa Trampom, koji je često izražavao naklonost ka Vladimiru Putinu, i govorio da će prekinuti pomoć Ukrajini kako bi primorao Kijev da pregovara o primirju – pod bilo kojim uslovima – sa Moskvom, piše Gardijan.

„To mora da se završi“, rekao je Tramp o ratu u Ukrajini. „U jednom trenutku, to mora da se završi. [Zelenski] je prošao kroz pakao. Ova zemlja je prošla kroz pakao kao što je malo koja država ikada… Niko nikada nije video nešto slično.”

Zelenski je kasnije opisao sastanak kao „veoma produktivan“. Na platformi X je napisao: „Predstavio sam naš plan pobede i detaljno smo razmotrili situaciju u Ukrajini i posledice rata za naš narod. Delimo zajednički stav da se rat u Ukrajini mora zaustaviti. Putin ne može da pobedi. Ukrajinci moraju pobediti.“

Sastanak je održan nakon posete Zelenskog Generalnoj skupštini UN i Beloj kući gde se sastao sa Džoom Bajdenom i Kamalom Haris. Tokom njihovog sastanka, potpredsednica je indirektno napala Trampovu politiku prema Ukrajini rekavši da će „neki u mojoj zemlji“ izvršiti pritisak na Ukrajinu da ustupi teritoriju radi pregovora o miru sa Putinom.

Post Views: 14

Originalni tekst