Dodeljene nagrade prvog pozorišnog festivala u Čačku MAPA 032: Nagrada Otisak Đorđu Kosiću za tekst predstave „Uspavanka za Aleksiju Rajčić“

dodeljene-nagrade-prvog-pozorisnog-festivala-u-cacku-mapa-032:-nagrada-otisak-djordju-kosicu-za-tekst-predstave-„uspavanka-za-aleksiju-rajcic“
Dodeljene nagrade prvog pozorišnog festivala u Čačku MAPA 032: Nagrada Otisak Đorđu Kosiću za tekst predstave „Uspavanka za Aleksiju Rajčić“

Na završenom Pozorišnom festivalu mladih amaterskih i profesionalnih autora – MAPA 032, koji je trajao od 23. do 29. septembra u Čačku, glavna nagrada festivala Otisak, autoru mlađem od 32 godine, za autentičnost izraza, pripala je Đorđu Kosiću, za posebnost sadržaja, forme i stila pisane reči komada „Uspavanka za Aleksiju Rajčić”, ali i za sve komade koje tek treba da napiše, dok je nagrada TRAG, za ukupan doprinos razvoju pozorišne scene Čačka, pripao glumici Dragi Živanović.

Žiri u sastavu: glumica Isidora Minić, glumac Radoje Čupić i dramski pisac Petar Mihajlović – dodelio je ukupno 20 nagrada u dve selekcije. Istaknuti umetnici nagradili su predstavu „Ko je ubio Dženis Džoplin?“ Srpskog narodnog pozorišta i Omladinske prestonice Evrope OPENS nagradom za umetnički dojam predstave u celini, za teatarsko umetničko delo kao amalgam muzike i reči, emocije i atrakcije, igre i života. Takođe, nagrađen je nagradom za rediteljsko ostvarenje Jug Đorđević za režiju predstave „Uspavanka za Aleksiju Rajčić“, u izvođenju Narodnog pozorišta iz Beograda, za uspelo kombinovanje svih pozorišnih sredstava stvarajući tako, kako vizuelno tako i značenjski, važno umetničko delo.

Foto: Bus plus produkcija

Kada je reč o glumcima i glumicama, 4 ravnopravne nagrade za glumačka ostvarenja pripala su: Vanji Ejdus u predstaviUspavanka za Aleksiju Rajčić“, Bojani Milanović u predstavi „Ko je ubio Dženis Džoplin?“, Stefanu Vukiću takođe za ulogu u predstavi „Ko je ubio Dženis Džoplin?“, kao i Bratislavu Jankoviću za ulogu ostvarenu u predstavi „Ko igra Sonju Savić?“ u produkciji Gradskog pozorišta Čačak.

Specijalne nagrade u profesionalnoj selekciji otišle su u ruke Sonji Kesler za ulogu Dženis Džoplin, Kseniji Mitrović za ulogu Lucije Kos u predstavi „Tri zime“, dok je za prikazanu posvećenost i kolektivni čin u svakom pozorišnom smislu, specijalna nagrada otišla ekipi predstave „Tri zime“ u produkciji Akademskog pozorišta „Promena“ iz Novog Sada. Predstava „Tri zime“ dobila je i nagradu publike sa visokom ocenom 4,89.

Što se tiče amateske selekcije, nagrada za umetnički dojam predstave u celini, za uspešno zaokruženu pozorišnu celinu nastalu ravnopravnim, uzajamnim preplitanjem teksta, promišljanja i igre – žiri festivala MAPA nagradio je predstavu „Paklena pomorandža“ u produkciji Kulturociklina iz Kruševca, dok je nagrada za rediteljsko ostvarenje u amaterskoj produkciji, za kreativno suočavanje sa literarnim predloškom, razmaštanu igru i poverenje ukazano izvođačima, nagrada pripala Dušanu Blagojeviću za režiju predstave „Lilika“, u izvođenju dramskog studija gimnazije „Stojan Ljubić“ iz Lebana.

Kada je reč o glumačkim nagradama (4 ravnopravne nagrade za glumačka ostvarenja) – Petra Protić dobila je nagradu za ulogu Ilze, kao i Milica Ilinčić za ulogu Vendle u predstavi „Buđenje proleća“ Teatra mladih „Mišolovka“ iz Novog Sada. Takođe, glumačke nagrade pripale su i Martinu Tomiću i Ivanu Dimitrijeviću za uloge ostvarene u predstavi „Paklena pomorandža“ u produkciji Kulturociklina iz Kruševca.

Specijalne nagrade u amaterskoj selekciji otišle su: glumcu Vasiliju Zečeviću, za uloge ostvarene u predstavi „Buđenje proleća“ Teatra mladih „Mišolovka“, glumačkom delu ekipe predstave „Lilika“  u izvođenju dramskog studija gimnazije „Stojan Ljubić“ iz Lebana, celokupnoj ekipi predstave „Posebni“ Gimnazije „Laza Kostić“ iz Novog Sada, kao i celokupnoj ekipi predstave „Identiteti“ u izvođenju Art Sobe iz Zenice.

Festival je organizovan u saradnji Kulturnog centra Čačak i Pozorišno-umetničke laboratorije Pult iz Novog Sada.

Post Views: 7

Originalni tekst