Vučić: Ne vidim nikakve sukobe, iako ih Kurti provocira svaki dan

vucic:-ne-vidim-nikakve-sukobe,-iako-ih-kurti-provocira-svaki-dan
Vučić: Ne vidim nikakve sukobe, iako ih Kurti provocira svaki dan

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je tačno predvideo šta će se i kada dogoditi u Ukrajini i na Bliskom istoku, a da Srbiji ne vidi nikakve sukobe iako ih Aljbin Kurti provocira svaki dan.

„Ja ne vidim nikakve sukobe, iako ih Aljbin Kurti provocira svakog dana. Mi moramo da snažimo, da idemo napred, da guramo stvari napred, da čuvamo svoj narod, da se borimo za njegove interese, za našu državu na Kosovu i Metohiji, za naš narod na svakom mestu. Ali svako ima pravo da misli šta želi“, rekao je Vučić novinarima na pitanje da prokomentariše izjavu italijanskog ministra odbrane Gvida Krozeta da je, pored sukoba na Bliskom istoku, u strahu i od kosovske krize.

„Rat je poslednja stvar koja bi trebalo da nam se dogodi i nadam se da nam se nikad neće dogoditi“, rekao je Vučić.

On je podsetio da je predvideo događanja na Bliskom istoku i u Ukrajini, prenosi RTS.

„Iako ste mi se svi smejali i govorili da sam ‘drama kvin’ pre dva meseca više se niko ne smeje. I kao što vidite, najteža situacija i u Ukrajini, najteža situacija i na Bliskom Istoku“, rekao je Vučić.

Razgovor najbolji način rešavanja problema

Govoreći o protestima poljoprivrednika i prosvetara Vučić je rekao da je razgovor najbolje rešenje kada postoji neko nezadovoljstvo i da je njegova filozofija da nikada neće da trpi grupe za pritisak, te da se nada da će i prosvetari i poljoprivrednici koji su ovih dana protestovali na kraju biti suštinski zadovoljni.

„Pričao sam prethodnih dana sa premijerom Vučevićem i drugim ljudima iz Vlade Srbije. Mi dajemo nenormalno mnogo novaca za poljoprivredu, dajemo tri puta više nego što je to bilo pre 10 godina i to mereno u evrima, a ne u dinarima“, rekao je Vučić.

Dodao je da je ranije govoreno da bi bilo dobro da dođemo do pet odsto budžeta uloženog u poljoprivredu, a sada smo došli do 7,3 odsto i ukazao da su izdvajanja sve veća, ali da mere nisu dobro targetirane, jer se, kako je rekao, sve daje u ratarstvo, a manje ide za stočarstvo i ono što nam više donosi, a to je voćarstvo i povrtarstvo.

„I ono što stvarno ne može da se podnese, što nije fer prema državi, to je da ko god štrajkuje uvek su svi na njegovoj strani i kažu ‘dajte’, a pritom nemoj slučajno da si to oduzeo od mene. Pa od nekog moram da oduzmem ako ćemo to da damo“, istakao je Vučić.

Ocenio je da se oni koji kritikuju državu i njena davanja iz budžeta ne razumeju u poreze ni u budžet, ni u to čime država može ili ne može da raspolaže.

Vučić je rekao da je država kod prosvetara napravila grešku i dodao da povećanje od 12 odsto jeste veliko, ali da „vlast mora da se pravda kao da smanjuje plate“, pri čemu se sve događa u situaciji kada je godišnja inflacija 4,2 odsto.

„Siguran sam da će poljoprivrednici biti zadovoljni, kao i prosvetni radnici. To su korektni, pošteni, odgovorni ljudi. Ali ja samo molim ljude u Srbiji da se ne ponašaju kao grupe za pritisak. To, kao izašli smo na ulice, nateraćemo ih da prihvate. Nećete. Bolje ćete to razgovorom da rešite. I svaki problem ćete lakše i bolje da rešavate razgovorom. Svima to kažem, idite, razgovarajte do iznemoglosti“, naglasio je predsednik.

Đorđa Meloni u poseti Srbiji za tri, četiri meseca

Vučić je najavio da će u naredna tri, četiri meseca u posetu Srbiji doći italijanska premijerka Đorđa Meloni i da će tom posetom bilateralni odnosi dve zemlje biti podignuti na još viši nivo.

Komentarišući izjavu predsednika Saveza vojvođanskih Mađara Balinta Pastora da se protivi uvođenju obaveznog vojnog roka jer će to dovesti do iseljavanja Mađara, Vučić je rekao da je cilj da Mađari ostanu da žive ovde u Srbiji i da će Pastora prvom prilikom pozvati na razgovor.

O ekonomskoj situaciji

Osvrnuo se na ekonomsku situaciji. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da Srbija ima najbolji kreditni rejting u odnosu na zemlje u regionu i istakao da je to rezultat odgovorne ekonomske politike.

Vučić je rekao da razgovor sa delegacijom MMF-a predvođenom šefom misije u Srbiji Donalom Mekgetigenom nije bio lak, ali da je od suštinske važnosti za Srbiju, kao i da se njegov ishod očekuje za 10 do 12 dana.

„Od 2014. godine sam tražio prisustvo MMF-a u Srbiji, jer je 2011. godine napustio zemlju i bilo je jasno da nam sledi propast i da su finansije utonule u bunar. Bez prisustva MMF-a, potrošili bismo devet milijardi evra, što bi bio kraj naše zemlje“, rekao je Vučić.

On je naveo da bi do toga došlo neadekvatnom finansijskom politikom.

Vučić je podsetio da od 2014. do 2017. godine nisu povećavane plate i da zbog toga sada imamo plate koje i dalje mogu da rastu.

Originalni tekst