U poplavama u Bosni i Hercegovini stradalo najmanje 20 ljudi, najteže u Jablanici

u-poplavama-u-bosni-i-hercegovini-stradalo-najmanje-20-ljudi,-najteze-u-jablanici
U poplavama u Bosni i Hercegovini stradalo najmanje 20 ljudi, najteže u Jablanici

Poplave prouzrokovane obilnim padavinama proteklih 24 časa zahvatile su tokom noći opštine Jablanica, Konjic, Kiseljak, Fojnica i Kreševo u Bosni i Hercegovini. Prema rečima Federalne uprave civilne zaštite, ugrožen je veliki broj stanovnika tih opština, a spasioci se do pojedinih mesta tek probijaju.

Potvrđeno je 20 smrtnih slučajeva, među kojima je i beba, a na terenu ima mnogo prijava o nestalim osobama, izjavio je portparol Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona Darko Juka.

„U ovom trenutku, najkritičnije je stanje u Donjoj Jablanici, koja je potpuno odsečena od sveta“, rekao je Juka novinarima.

Dodao je kako su „urušene saobraćajnice, kao i nekoliko mostova na reci Drežanki.“

Šire područje Konjica je takođe izolovano, a ljudi se evakuišu čamcima Oružanih snaga BiH, Civilne zaštite i lokalnih klubova, prenosi portal Kliks.

„Sve raspoložive snage su na terenu – Civilna zaštita, policija, Gorska služba spašavanja i Crveni krst, dok susedni kantoni nude pomoć“, rekao je Juka.

Poplave u BiHRusmir SMAJILHODZIC / AFP / Profimedia

Još je rano jutros iz Kancelarije predsednice Vlade Hercegovačko-neretvanske županije upozorili građane da ne idu u Jablanicu i Konjicu zbog krajnje kritične situacije na severu te oblasti. Tamo je, kako je navedeno, zbog izlivanja reka i odrona potpuno prekinuta glavna saobraćajnica i oštećena telekomunikaciona mreža. Železnički saobraćaj na tom području je takođe potpuno obustavljen, rekli su iz Železnica Federacije Bosne i Hercegovine.

“Imamo oštećenja pruge, čekamo još podatke iz infrastukture, ali mogu potvrditi da je došlo do velike štete”, rekli su iz Železnica.

Selo Gojevići kod Fojnice u BiH potpuno je odsečeno od ostatka opštine, kako saznaje N1. Lokalni meštani rekli su da je voda naglo počela da ulazi u dvorišta, polja, a potom i kuće.

Poplave u selu Luke kod Fojnice
FOTO: Robert Oroz pic.twitter.com/Oqa5VI26i6

— Radio Slobodna Evropa (@RSE_Balkan) October 4, 2024

Stanovnici koji žive uz samu reku su, kako kažu, jedva pobegli iz kuća i sada se smeštaju kod rodbine, komšija i prijatelja koji imaju kuće na sprat. Snažne bujice nosile su stoku, automobili, a oštećeni su i brojni pomoćni objekti.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić izjavio je da je situacija veoma ozbiljna i da su mnogi građani zarobljeni.

“Zbog obilnih padavina tokom noći nekoliko mesta na području Jablanice, Konjica, Kiseljaka, Kreševa i Fojnice su zahvaćena poplavama i odronima. Od noćas sam u komunikaciji s ekipama na terenu i koordiniramo akciju pomoći, uz sve poteškoće koje imamo s komunikacijom zbog oštećenih mreža”, napisao je Nikšić.

Ramo Isak, federalni ministar unutrašnjih poslova, izrazio je sumnju da je katastrofa, u kojoj je život izgubilo 20 osoba, posledica samo obilnih padavina, nego je, kako je kazao, „nešto po sredi“.

Kako prenosi N1, Isak je naglasio kako se Federalna uprava policije u svom kapacitetu stavila na raspolaganje.

“Ovde se nalaze dva tima koji pružaju pomoć i asistenciju. Tu smo, radimo. Kompletno Uprava policije je spremna. Stavljamo sve na raspolaganje”, kazao je ministar te dodao kako je najbitnije spasiti živote.

Post Views: 340

Originalni tekst