Koncert pijanistkinje Sare Jović u nedelju na Kolarcu

koncert-pijanistkinje-sare-jovic-u-nedelju-na-kolarcu
Koncert pijanistkinje Sare Jović u nedelju na Kolarcu

Sara Jović, 17-godišnja pijanistkinja iz Subotice, održaće svoj prvi samostalni promenadni koncert u velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, u nedelju, 6. oktobra 2024 u 11.00 časova. Pokloniće publici Šopenove Etide iz opusa 10 i opusa 25. Ulaz slobodan.

Sara Jović školovanje započinje sa osam godina, u muzičkoj školi svog rodnog grada. Od prvih koraka pokazuje veliku ljubav prema muzici i klaviru, te već tokom početne godine učenja osvaja četiri prve nagrade na takmičenjima, čime je najavila svoj budući put.

Uz savete svoje nastavnice Glončak Karapandžić Tare, Sara ubrzo izlazi i na međunarodnu scenu, osvajajući visoka priznanja na takmičenjima kao što su „Ohridski biseri“- Severna Makedonija, „Virtuosi pre musica di pianoforte“ – Češka, „Bela Bartok Klavierwettbewerb“- Austrija, „Citta di Barletta“- Italija, „Elsa Pozzoli“ – Italija, i dr.

Tokom dosadašnjeg školovanja, osvojila je i preko 50 nagrada na svim značajnijim takmičenjima u zemlji, većinom prvih i titula laureata, od kojih je poslednja u nizu ovogodišnja titula laureata Republičkog takmičenja.

Sara rado istražuje mogućnosti klavira u oblasti različitih kamernih sastava, sa kojima takođe ostvaruje zapažene rezultate. Posebno se ističe njen rad u okviru klavirskog dua, brojeći do sada 6 titula laureata u zemlji i inostranstvu.

Repertoar ove mlade umetnice je širokog spektra, redovno izvodi i manje zastupljena dela klavirske literature, te je tako kao solista Subotičkog simfonijskog orkestra premijerno u svom gradu izvela rani Mendelsonov Koncert u a molu.

Kao jedna od najperspektivnijih pijanistkinja nove generacije, Sara Jović je osim svih značajnih dvorana u zemlji, imala priliku da se predstavi i u državama regiona, Mađarskoj, Češkoj, Italiji, Švarcarskoj, Nemačkoj, Austriji.

Saru karakteriše svež pogled i širina pristupa delima koja izvodi, živost interpretacije, i srdačna, neusiljena komunikacija sa publikom.

Post Views: 56

Originalni tekst