„Beograd je pred totalnim saobraćajnim kolapsom“: Protest zbog demontaže Starog savskog mosta

„beograd-je-pred-totalnim-saobracajnim-kolapsom“:-protest-zbog-demontaze-starog-savskog-mosta
„Beograd je pred totalnim saobraćajnim kolapsom“: Protest zbog demontaže Starog savskog mosta

Grupa građana „Most ostaje“ organizovala je na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu protest zbog najave demontaže Starog savskog mosta, na čijem mestu će, prema najavi gradonačelnika Aleksandra Šapića, biti izgrađen Srpski most.

Učesnici protesta drže transparente sa napisima „Što si duže u gužvi, kraće si sa svojim detetom“ , „Borba traje, most ostaje“ i „Mišo Zarić“, a skupu prisustvuju i predstavnici opozicionih stranaka.

Član grupe građana „Most ostaje“ Srđan Ilić izjavio je da su oni za tri godine borbe prošli kroz sve moguće institucije i organizacije, organizovali dve javne rasprave i posredstvom medija konstantno ukazivali na niz nepravilnosti i grubo kršenje zakona prilikom donošenja odluka i rešenja.

„Beograd se nalazi pred totalni saobraćajnim kolapsom i nedostaju mu bar dva nova mosta preko Save, a umesto toga sprema se demontaža postojećeg, funkcionalnog mosta i novo neopravdano zaduživanje građana“, rekao je Ilić.

On je istakao da na današnjem skupu žele da se obrate Beograđanima, koji će biti prvi pogođeni ako se izmesti Stari savski most, prenosi N1.

„Pozivamo sve ljude da se uključe u dalju borbu za očuvanje ovog simbola grada. Tražimo dijalog koji je izostao, kao i o mnogim drugim pitanjima, ali se i sabiramo za terensku borbu, ako do nje dođe“, kaže Ilić.

Dodao je da če od nadležnih zahtevati da dobiju na uvid dozvole za demontažu i izmeštanje mosta, koja su rešenja za saobraćajni kolaps i gde je projekat za izgradnju novog mosta, na osnovu kojeg su uzeti milioni.

Grupa građana „Most ostaje“ zahteva od nadležnih da se izdavanje dozvole za uklanjanje mosta obustavi i da se otvori široki dijalog oko istorijsko-sentimentalne, ekonomske i saobraćajne opravdanosti uklanjanja mosta.

Stari savski most nalazi se u izuzetno lošem stanju već duže vreme, a pripremni radovi za njegovo demontažu su u toku.

Prema pisanju Politike, dozvola za demontažu je izdata i most od 1.novembra više neće biti u funkciji.

Noseći stubovi će ostati na istom mestu, a na njih će biti postavljen novi most, za koji je Šapić rekao da će se zvati Srpski most.

Post Views: 94

Originalni tekst