Razgovor Putina i Vučića: Sankcije Rusiji i Samit BRIKS

razgovor-putina-i-vucica:-sankcije-rusiji-i-samit-briks
Razgovor Putina i Vučića: Sankcije Rusiji i Samit BRIKS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovorao je po prvi put za dve ipo godine sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, telefonom, u momentu kada se očekuje zvanična odluka Beograda u vezi sa učešćem na Samitu zemalja članica BRIKS, u Kazanju, izvestila je francuska agencija AFP.

„Posebno sam zahvalio predsedniku Putinu što je uverio da će Rusija ove zime isporučiti Srbiji dovoljne količine gasa“, naveo je Vučić u video poruci objavljenoj na društvenim mrežama, prenosi AFP.

Vučić je kazao da Srbija, iako je kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, neće promeniti svoj stav o neuvođenju sankcija Rusiji koja je pokrenula invaziju na Ukrajinu.

„Rekao sam predsedniku Putinu da sam mu pre dve godine poručio da ću ga pozvati kada nama bude bilo potrebno da uvedemo sankcije zbog pritisaka. I posle dve godine mogu da kažem da nismo uveli nikakve sankcije Rusiji, i danas sam podsetio predsednika Putina da Srbija neće uvesti nikakve sankcije Rusiji“, rekao je Vučić.

Međutim, od početka rata, Srbija je osudila kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine, dok je Vučić ograničio bilateralne razgovore sa Putinom, podseća AFP.

Telefonski razgovor dva predsednika obavljen je u momentu očekivanja da Vučić saopšti hoće li prisustvovati samitu BRIKS koji se održava od 22. do 24. oktobra.

„Ako kažem da idem u Kazanj, to će označiti kraj evropskog puta Srbije. Ako kažem bilo šta drugo, oni će tvrditi da sam izdao Ruse“, rekao je Vučić ranije ove nedelje i dodao da će objaviti svoj konačni odluku o putovanju do ponedeljka 21. oktobra.

Predsednik Srbije dodao je da je „napravio beleške“ njihovog razgovora i dodao je da ga je Putin pozvao da sledeće godine prisustvuje 80. godišnjici pobede nad nacizmom u Moskvi i da su dugo razgovarali kao ljudi koji se dugo poznaju i kao prijatelji.

Vučić je rekao da ne može da se zamisli kako izgleda kada se 25 predsednika okrene u pravcu samo jednog predsednika i pita „zašto niste uveli sankcije, vi ste ovde uljez“ i dodao da ne sumnja da će biti mnogo teškoća u budućnosti Srbije.

Vulin: Nismo i nećemo uvesti sankcije Rusiji

Potpredsednik srpske Vlade Aleksandar Vulin izjavio je danas u Beogradu, da Srbija nije i neće uvesti sankcije Rusiji.

On je to rekao nakon što su učesnici „Besmrtnog puka“, manifestacije kojom građani odaju poštu palim u ratovima za slobodu“, stigli su u centar Beograda, na Trg Republike, nakon šetnje od spomenika Oslobodiocima Beograda 1944. godine, gde su položili venac.

Na čelu kolone nalazio se veliki transparent „Besmrtni puk – Srbija“ koji su, sa građanima, nosili njegov počasni predsednik, ministar Nenad Popović i ministri Irena Vujović i Aleksandar Vulin.

Vulin je izjavio da je „srpski narod jedini u Evropi koji, zahvaljujući predsedniku države Aleksandru Vučiću, nije i neće uvesti sankcije Rusiji“.

„Srbija je zahvalna Rusiji za vekove borbe za slobodu, što podržava naš teritorijalni integritet i suverenitet i što nikada, ni u jednom trenutku naše istorije nismo bili na različitim stranama. Mi smo jedini narod u Evropi koji sme to glasno da kaže“, naglasio je Vulin.

Popović je istakao da nikada do sad u Beogradu nije bilo toliko građana u koloni „Besmrtnog puka“ i poručio da je važno da se sećamo „naših predaka koji su zajedno sa Crvenom armijom dali živote da bi smo živeli slobodno“, napominjući da su Srbija i Rusija uvek bili na pravoj strani.

„Postoje pokušaji revizije istorije, da se žrtve pokažu dželatima a dželati žrtvama. Zato je važno da mi imamo i ovakvo obeležavanje 80 godina od oslobođenja Beograda, a 9. maja ćemo obeležiti i pobedu nad fašističkom Nemačkom“, rekao je Popović.

Post Views: 262

Originalni tekst