EU osudila ‘mešanje bez presedana’ Moskve u referendum u Moldaviji

eu-osudila-‘mesanje-bez-presedana’-moskve-u-referendum-u-moldaviji
EU osudila ‘mešanje bez presedana’ Moskve u referendum u Moldaviji

Referendum o pristupanju EU i prvi krug predsedničkih izbora u Moldaviji odvijali su se u klimi „mešanja bez presedana“ od strane Rusije, ocenila je danas Evropska komisija.

„Ustanovili smo da se glasanje odvijalo u kontekstu mešanja i zastrašivanja bez presedana od strane Rusije sa ciljem destabilizacije demokratskog procesa u republici Moldaviji“, rekao je portparol Evropske komisije Peter Stano na konferenciji za novinare u Briselu.

U Moldaviji su juče održani prvi krug predsedničkih izbora i referendum na kome se odlučivalo da li će se put ka pridruživanju uneti u Ustav zemlje kao državni cilj.

Posle preliminarnih rezultata koji su dugo ukazivali da su građani Moldavije glasali ‘ne’ na referendumu oko podrške EU, rezultati nakon više od 98 odsto prebrojanih glasova objavljeni jutros, pokazali su da je ‘da’ ipak vrlo tesno prevladalo, sa 50,08 odsto.

U prvom krugu dosadašnja proevropska predsednica Maja Sandu dobila je najviše glasova, 42 odsto i ide u drugi krug sa kandidatom proruskih socijalista bivšim tužiocem Aleksandrom Stojanogluom, koji je osvojio 26 odsto, ali više od očekivanog u anketama.

EU je sa Moldavijom otvorila razgovore o pristupanju uoči leta i pažljivo je pratila rezultate referenduma.

Predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola čestitala je Moldaviji na njenoj „hrabrosti“.

Poljski premijer Donald Tusk pozdravio je danas glasanje u Moldaviji gde je podržano pristupanje Uniji i gde vodi proevropska predsednica Sandu u prvom krugu, nazivajući Moldaviju „hrabrom nacijom“.

„Iznervirati Moskvu, ostaviti utisak na Evropu, spasiti svoju zemlju još jednom, to je Maja Sandu. Velika liderka i hrabra nacija“, napisao je na mreži Iks bivši šef Evropskog saveta komentarišući pobedu „da“ na referendumu za pristupanje EU.

S druge strane, Moskva je osudila „anomalije“ u prebrojavanju glasova na referendumu i izborima u Moldaviji.

Predsednica Sandu je noćas dok su stizali nepovoljni rezultati za podršku EU na referendumu osudila „napad na demokratiju bez presedana“ i obećala „da se neće povinovati“.

Originalni tekst