Tesla, čovek ispred vremena

tesla,-covek-ispred-vremena
Tesla, čovek ispred vremena

Lična arhiva

VIZIONAR MISLIO I O EKOLOGIJI: Predavanje Vladimira Perića

U Gracu, gradu u koji je Nikola Tesla, jedan od najvećih svetskih naučnika, stigao sa 19 godina i u kojem je proveo deo svog života, organizovan je događaj – “Nikola Tesla ispred vremena”, koji je oduševio publiku. Naziv događaja u potpunosti opisuje čoveka koji je, praktično, izumeo budućnost svojim pronalascima poput naizmenične struje bez koje svet kakav je danas ne bi postojao. Tesla je obeležio vek u kojem je živeo, a njegov život predmet je brojnih filmova i knjiga.

Publika u prostorijama Tehničkog univerziteta u Gracu je imala jedinstvenu priliku da uživa u projekciji filma “Bežično: neispričane priče o Nikoli Tesli” u produkciji Muzeja Nikole Tesle iz Beograda. Film je inspirisan knjigom “Tesla – duh, delo, vizija” autora profesora dr Branimira Jovanovića, koji je prikazao manje poznate aspekte života velikog naučnika.

NEPOZNATI DETALJI O GENIJU: Publiku je oduševio film o Tesli

Posle filma usledilo je predavanje Vladimira Perića, kustosa muzeja, na temu “Ekološka svest Nikole Tesle”.

I film i predavanje, uz sve poznate činjenice o ovom velikom čoveku, otkrili su publici brojne detalje života i rada koji se prostirao od nekadašnjeg Austrougarskog carstva do Sjedinjenih Američkih Država.

Događaj je okupio brojne goste iz akademske zajednice i srpske dijaspore. Kao domaćin publici se obratio dr Horst Bišof, rektor Tehničkog univerziteta u Gracu, profesor koji je istakao važnost ovakvih inicijativa u povezivanju nauke i kulture. Prisutne je pozdravila i Ivona Jevtić, direktorka Muzeja Nikole Tesle u Beogradu, a projekciji je prisustvovao i profesor dr Franc Has, dekan Mašinskog fakulteta u Gracu.

Ivona Jevtić i dr Horst Bišof

Pokretač ove inicijative kroz koju se podseća na život i delo Nikole Tesle je ogranak Humanitarne organizacije Srbi za Srbe u Austriji, na čelu sa idejnim tvorcem događaja, Stefanom Koprivicom, predsednikom ogranka u Austriji.

Ideji i realizaciji projekta srpske zajednice u Gracu svesrdno je pomogao Savez Srba u Štajerskoj, predvođen predsednikom Goranom Jovićem i potpredsednikom Željkom Milinovićem.

Cilj inicijative srpske zajednice je da nastavi negovanje lika i dela Nikole Tesle u Gracu kroz brojna dešavanja u budućnosti.

Domaćini, organizatori sa gostima iz Beograda
U prostorijama Tehničkog univerziteta u Gracu Srbi i Austrijanci

Podrška

Podršku događaju u okviru projekta Srpsko-austrijski mostovi dali su Grad Grac, Muzej Nikole Tesle u Beogradu, Tehnički univerzitet u Gracu i Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Izuzetna poseta

Događaj u prostorijama Tehničkog univerziteta bio je izuzetno posećen, a nesumnjivo je da će i naredni događaji u Gracu biti podjednako posećeni, jer naučnik koji je iza sebe ostavio više od 700 pronalazaka i po kome ime nose, između ostalih, jedinica za jačinu magnetnog polja, beogradski aerodrom, jedan automobil, ali i ugao ulica u Njujorku, gradu u kojem je živeo i u njemu preminuo i ne zaslužuje ništa manje.

Detaljnije