Biseri svetu dočarali Srbiju

biseri-svetu-docarali-srbiju
Biseri svetu dočarali Srbiju

Lična arhiva

AMBASADORI OTADŽBINE: Članovi Bisera na Samitu Frankofonije

U okviru 19. Samita Frankofonije koji je održan u Parizu, na manifestaciji Selo Frankofonije na kome se predstavilo 54 zemalja, posebnu pažnju privukao je štand Srbije.

Srpsku kulturu i običaje predstavili su članovi KUD Biseri iz Dransija, predgrađa Pariza.

– KUD Biseri imao je izuzetnu čast da u srcu Pariza, na prestižnoj manifestaciji Frankofonija, predstavlja Srbiju. Ovaj događaj je slavio ne samo bogatstvo francuske kulture, već i kulturnu povezanost sa brojnim zemljama širom sveta. Imali smo priliku da se susretnemo sa više od 50 različitih kultura, koje su nas oduševile svojim tradicionalnim nošnjama, muzikom, jezicima i svim onim što čini lepotu jedne zemlje – kaže za “Vesti” Goran Jablanović, predsednik ovog društva.

Ističe da je učešće na Frankofoniji bilo dragocena prilika da se srpska zajednica iz Francuske prikaže svetu bogatim kulturnim nasleđem.

– Naš nastup je obuhvatao tradicionalnu koreografiju iz centralne Srbije, uz tri pesme u izvođenju pevačkog ansambla, kojima smo uspeli da očaramo publiku i prenesemo duh srpskog folklora – ne krije zadovoljstvo Jablanović.

Ističe da su svi članovi KUD Biseri na kraju ove manifestacije bili veoma ponosni što su imali priliku da predstavljaju Srbiju.

– Veoma smo ponosni što smo približili srpsku kulturu ne samo francuskoj publici, već i posetiocima iz celog sveta. Ovo iskustvo dodatno je osnažilo našu posvećenost očuvanju srpske tradicije, kao i kreiranju jedinstvenih veza sa drugim kulturama kroz igru i muziku – naglašava Jablanović.

OČARALI PUBLIKU: Koreografija iz centralne Srbije
Pevački ansambl izveo tri pesme

Posvećeni folkloru

KUD Biseri Drensi okuplja 440 strastvenih folklornih igrača, posvećenih očuvanju i promociji srpske kulturne baštine kroz igru i pesmu.

Nedavno su se predstavili u Beču, a prethodno na bratimljenju grada Dre i Bogatića.

– Odazivamo se rado na sve pozive. Naši članovi žele da prikažu svoju posvećenost srpskom folkloru – kaže Jablanović.

Biseri su ovogodišnji vicepobednici 26. Evropske smotre srpskog folklora dijaspore koja je održana u Beogradu.

Detaljnije