Poslednje sećanje na Žarka Lauševića; Konfuzija oko oslobođenja; Ko je bio profa – O čemu ćete, uz novi Nedeljnik, danas pričati

poslednje-secanje-na-zarka-lausevica;-konfuzija-oko-oslobodjenja;-ko-je-bio-profa-–-o-cemu-cete,-uz-novi-nedeljnik,-danas-pricati
Poslednje sećanje na Žarka Lauševića; Konfuzija oko oslobođenja; Ko je bio profa – O čemu ćete, uz novi Nedeljnik, danas pričati

Samo bi čitalac koji ovlaš pogleda naslovnu stranu novog broja mogao da pomisli da ćete na njeogvim stranicama pronaći samo teške i tužne priče. Istina, svaka je smrt teška i tužna, a posebno one koje nam odnesu velike ljude, svakog u svojoj branši, ali pre svega smo želeli da slavimo život i zaostavštinu, i Žarka Lauševića i profesora Aleksandra Nikolića.

Ni jedan ni drugi nisu bili savršeni, i jedan i drugi imali su svoje demone i svoje greške, i to je, uz neviđeni talenat i vrednoću, bilo još nešto što im je zajedničko.

Prošle nedelje bilo je i malo poslovične domaće šizofrenije oko obeležavanja oslobođenja ’44, što pokriva Zoran Panović, a u Briselu smo imali specijalnog izveštača Aleksandra Radića…

Pogledajte šta vas sve čeka u novom broju Nedeljnika i pretplatite se na naše digitalno ili štampano izdanje

ŽARKO LAUŠEVIĆ – Uoči godišnjice njegovog odlaska, o velikom glumcu i tragičnoj ličnosti govorili su Darko Bajić, Boris Miljković, Svetozar Cvetković, Olivera Ježina, Olja Bećković, Bane Vidaković, Vuk Drašković, Radoš Bajić… Uz dozvolu izdavača, Nedeljnik prenosi delove iz knjige „Lauš“.

LALIĆ – „Podelu je napravila vlast. I onda kaže – bolje se živi. Pa bolje se živelo i pod Titom, pa što ste bili antikomunisti? Nije to argument. Niti mišljenje. Politički nije bolje. I to govore i vlast i opozicija. Iako samo vlast ima političku moć da to promeni. Pa što ne promeni…“, piše glavni urednik Veljko Lalić u uvodniku „Novo doba“.

OSLOBOĐENJE – Ovdašnjim „kremljolozima“ bilo je bitnije što se u obeležavanju pobede u Drugom svetskom ratu sa Vučićem na polaganju venca na spomenik iz Prvog svetskog rata (Neznanom junaku na Avali) pojavio ministar odbrane Bratislav Gašić, mnogo više nego što se nigde nije pojavio gradonačelnik Šapić. Politička analiza Zorana Panovića u novom broju.

PANTELIĆ – Podela u izraelskom društvu dostigla je takve razmere da će čim utihne oružje u Libanu i Gazi početi borba za Izrael, između onih koji žele da ga drže na koloseku očeva osnivača i onih koji žele da od Izraela naprave teokratsku istočnjačku despotiju. Pesimizam budi i činjenica da ta podela nije samo politička već i etnička. Velika spoljnopolitička analiza Željka Pantelića u novom broju.

NATO – Amerikanci su tu da prate globalne tokove, a njihovi saveznici koji su bliži Rusiji pribojavaju se rata sa tom silom. U prethodnih dva-tri meseca vodeći generali Britanije, Nemačke, Poljske i ostali iz kluba sila NATO javno su pričali o procenama da se treba pripremiti za veliki rat koji dolazi. Vidljivi protivnik je Rusija, ali u NATO na ministarskom sastanku rečeno je da se nazire savez „totalitarnih režima“ i osim Rusije u klubu su Kina, Iran i Severna Koreja. Specijalni izveštaj Aleksandra Radića iz sedišta NATO.

PROFA – Najveći um svetske košarke – koliko god to pretenciozno zvučalo, malo je onih koji bi se usudili da oponiraju – a svakako tvorac onoga što će se nazvati najboljom neameričkom školom košarke, zove se Aleksandar Aca Nikolić. Najveći njegov doprinos je u kreaciji nečega što se naziva jugoslovenskom školom košarke, i u direktnom radu sa trenerima iz narednih generacija koji će formirati naš košarkaški panteon, poput Bogdana Tanjevića, Božidara Maljkovića, Željka Obradovića (koji zajedno imaju 14 titula prvaka Evrope) i sa kojima smo, za Nedeljnik, povodom Profinog stotog rođendana razgovarali o sećanjima.

Post Views: 68

Originalni tekst