Prvi put na svetu: 4 aviona lete naopako oko mosta

prvi-put-na-svetu:-4-aviona-lete-naopako-oko-mosta
Prvi put na svetu: 4 aviona lete naopako oko mosta

Tim čeških akro-pilota Flying Bulls pomerio granice jedinstvenom akrobacijom oko najvišeg mosta u Evropi, Mala Rijeka u Crnoj Gori! Nikada u istoriji avijacije, do ovog momenta, nikome nije pošlo za rukom da napravi ceo krug oko mosta i to dok su sva četiri aviona koja čine formaciju naopako u letu. Ovim lupingom češki tim se još jednom upisao u istoriju i time zatvorio ovu sezonu.

„Neizmerno smo ponosni što smo završili ovaj dugotrajni projekat i postigli sve naše ciljeve kao tim. To je savršen način da završimo sezonu“, rekao je vođa tima Stanislav Čejka.

Vizionarski izazov u stenovitim predelima

The Flying Bulls seen during the Formation Bridge Loop in Podgorica, Montenegro on October 8, 2024.

Poznat po stalnom pomeranju granica vazduhoplovnih performansi, tim Flying Bulls tražio je lokaciju koja bi pružila savršen izazov. Most Mala Rijeka, najviši železnički most u Evropi, smešten u surovom pejzažu Crne Gore, ispostavio se kao idealan. Rizici ovog projekta bili su brojni, ali jedan posebno svedoči o hrabrosti i spretnosti pilota: u slučaju pada, ne bi bilo moguće otvoriti padobran zbog nedovoljne visine, a ni prinudno sleteti zbog kanjona koji je ispod mosta i stena oko njega.

„Pogledali smo nekoliko mostova u Češkoj Republici, ali nijedan nije bio pogodan zbog visokih električnih instalacija. Na kraju smo pronašli ono što nam je potrebno na Maloj Rijeci,“ objasnio je Čejka. „Stenoviti teren i činjenica da je direktan prilaz moguć samo s jedne strane učinili su ovaj poduhvat izuzetno složenim, posebno u formaciji“, zaključuje Čejka.

The Flying Bulls seen during the Formation Bridge Loop in Podgorica, Montenegro on October 8, 2024.

Nerealna preciznost

Meseci priprema doveli su do realizacije ovog projekta, a tim – Stanislav Čejka (lider), Jan Tvrdík (desno krilo), Jan Rudzinskyj (levo krilo) i Martin Špaček (rep) – fokusirao se na usavršavanje svoje izvedbe. Izveli su luping u uskoj dijamantskoj formaciji, što je zahtevalo potpuno poverenje u lidera i apsolutnu preciznost svih članova.

„Morali smo da zanemarimo sve – stene, most – i da se potpuno skoncentrišemo na praćenje Stanslava,njegovih instrukcija i vođenja“, rekao je Jan Tvrdík, dodajući da se teškoća izvođenja akrobatskih elemenata u tako „zatvorenom“ prostoru ne može poceniti.

The Flying Bulls seen during the Formation Bridge Loop in Podgorica, Montenegro on October 8, 2024.

Neviđeno postignuće

Vrhunac poduhvataa bio je pun krug oko mosta, dok su sva 4 aviona naopako u formaciji. Ovako izveden, pod negativnim G-silama, manever se nikada ne izvodi u tako uskom prostoru, te je ovo prvi put u istoriji avijacije da se neko odvažio da ga napravi u ovim uslovima: „Ovakav potez se retko izvodi čak i na otvorenom nebu. Izvesti ga u kanjonu je nešto što nikada nije pokušano“, objasnio je Čejka.

Tim je poletio sa aerodroma u Nikšiću i uspešno ispisao istoriju. „Da su uslovi bili malo bolji, imali smo planove da uključimo dodatne elemente akrobacija, poput dvostrukog ogledala ispod mosta“, dodao je Čejka.

The Flying Bulls seen during the Formation Bridge Loop in Podgorica, Montenegro on October 8, 2024.

Negujući nasleđe

Uz brojne titule i rekorde, tim Flying Bulls nastavlja da pomera granice mogućeg u formacijskom letenju.

Njihov uspešni let oko mosta Mala Rijeka služi kao dokaz timskoj posvećenosti, izvrsnosti i strasti za podizanjem akrobatike u letenju na nove, do sada nedosanjane, visine.

Foto: Predrag Vučković

Post Views: 39

Originalni tekst