Срце је колевка пријатељства

Срце-је-колевка-пријатељства
Срце је колевка пријатељства

петак, 25.10.2024,  10:42 -> 16:35

Срце је колевка пријатељства

Најновија књига наше песникиње која већ неколико деценија живи у италијанском граду Вићенци је „Срце – колевка пријатељства“.

Рада Рајић Ристић је у Риму добила и специјалну награду Кључеви осмеха Евроспког истраживачког центра Цезар, за међународну солидарност, а потом низ, не само српских, већ и италијанских награда. Постала је члан Академије у Сан Марину, и амбасадорка је мира, а управо је у Србију дошла са новим, тек објављеним књигама поезије. Најновија је „Срце – колевка пријатељства“.

„Ту је реч о италијанско-српском срцу, зато што су протагонисти и Срби и Италијани, а имамо и оних који су се ородили са Србима. Увећано српско срце.

Са Италијанима имамо одличну сарадњу, мислим да је то једини народ који није словенског порекла са којима се ми највише слажемо и са којима имамо исти афинитет, тако да кажем – интерактивну симпатију.

У књизи је пуно таквих примера, а саговорници нису само из Вићенце, већ и из оближње Швајцарске…има ту и Италијанки које нису никада биле у Србији и сарађују са удружењем „Видовдан“ из Вићенце…

Редовно гледамо РТС-ов програм, а гледају их и неки Италијани, као што је Марио Борин нпр.

Почаствована сам што сам почасни амбасадор, нарочито у почетку, а сада сам већ навикла, јер већ 15 година имам ту титулу. Ја сам против сваког насиља, не само ратом захваћених подручја, већ било какве агресије, ја сам на страни мира…адвокат сам мира, браним мир.

А порука нашој дијаспори то је она максима коју је Достојевски рекао, да ће лепота спасити свет, и ништа друго“, каже Рада.

Рада Рајић је ретко вредна и плодна књижевница, чланица УКС и Међународног удружења новинара и упорно гради нове мостове културе између више држава, па је стога изузетно и важна и сваке хвале вредна.

Detaljnije