U organizaciji Spoji održano Veče poezije i tradicionalne muzike uz „Kalem” i Čuroviće

u-organizaciji-spoji-odrzano-vece-poezije-i-tradicionalne-muzike-uz-„kalem”-i-curovice
U organizaciji Spoji održano Veče poezije i tradicionalne muzike uz „Kalem” i Čuroviće

U organizaciji Srpske pravoslavne omladine Inzbruk – SPOJI, minulog vikenda održano je Veče poezije i tradicionalne muzike u okviru koje je nastupao sastav „Kalem” i glumački i bračni par Tijana i Slaviša Čurović.

„Ovo veče poezije i tradicionalne muzike, bilo je prvo ovog tipa u Tirolu. Održano je u gostionici kulture Birštindl, koja se u istorijskim spisima po prvi put spominje 1681. godine, samo dve godine pre prvih zapisa o Srbima u Austriji. Kulturno veče, na koje su gosti pristigli iz čitavog Tirola, kao i iz susednih pokrajina Forarlberg i Salcburg, počelo je večerom koju su gosti mogli da izaberu pri rezervaciji mesta, nekoliko sedmica ranije”, istakli su predstavnici Spoji.

Foto: Spoji Inzbruk

U ulozi domaćina večeri u ime SPOJI-a bio je mr Vladimir Vlajić, jedan od osnivača i član Upravnog odbora, koji je svim prisutnim gostima poželeo prijatnu večeru, zahvalio im što su svojim dolaskom dali doprinos ciljevima ovog događaja – negovanju i očuvanju srpskog kulturnog identiteta, predstavljanju srpskog naroda u pozitivnom svetlu pred drugim narodima, kao i pomoći socijalno ugroženim porodicama na Balkanu i najugroženijim slučajevima u Tirolu.

„Večera je protekla u najpozitivnijoj atmosferi uz pozadinske zvuke starogradske muzike, sevdalinki i klasike narodne muzike. Zatim je polako ugašeno svetlo u sali, te je uz treptanje gorućih sveća, koje su stvorile vrlo prijatnu i intimnu atmosferu, otvorena zavesa na bini. Prvi na istu su izašli profesionalni akademski muzičari, Stefan Ilić (vokal, violina) i Dušan Popović Lipovac (gitara), koji čine sastav „Kalem” iz Srbije, koji od 2017. godine promoviše tradicionalnu muziku sa Balkana odevenu u novo ruhom”, opisali su odličnu atmosferu u udruženju Spoji.

Umetnici večeri
Foto: Spoji Inzbruk

Veče su otvorili pesmom „Imam jednu želju”, koja je uvela sve prisutne goste u ovo dugo iščekivano veče poezije i tradicionalne muzike. Nakon prvog izvođenja „Kalema” na bini su im se pridružili Tijana i Slaviša Čurović, naši poznati pozorišni, filmski i televizijski glumci iz Srbije i Crne Gore, koji su čitali poeziju, pesme nekih od naših najvećih pesnika. Slaviša Čurović je veče otvorio pesmom „Balada o Stojkovićima” Ljubomira Simovića, dok ga je njegova supruga Tijana Čurović ispratila sa pesmom „Proroci na Kosovu Polju” takođe Ljubomira Simovića. Zatim su se naizmenično smenjivali „Kalem” i Čurovići sa jednom tradicionalnom otpevanom i odsviranom pesmom iz Srbije i sa Balkana od strane Stefana Ilića i Dušana Popovića Lipovca, i dve poetske pesme koje su govorili, čitali i recitovali Tijana i Slaviša Čurović.

Publika je mogla da uživa u pesmama poput „Marijo, deli bela kumrijo”, „Vranjanka”, „Kafu mi draga ispeci”, „Snijeg pade na behar na voće” koje je izveo sastav Kalup, dok se su Čurovići predstavili  „Onamo namo” (Kralj Nikola), „Čudo” (Budimir Nešić), „Kako Ana rešava ukrštene reči” (Brana Petrović), „Među javom i med snom” (Laza Kostić), „Vučje poreklo” (Vasko Popa)…
Kako navodi Spoji “najupečatljiviji trenutak prvog dela bio je sigurno kada je skoro cela sala počela da peva „Vranjanku” sa Stefanom, što se kasnije nastavilo i kod drugih pesama”.

Foto: Spoji Inzbruk

Posle prvog dela usledila je kratka pauza u kojoj je Filip Vlajić, predsednik i najmlađu osnivač SPOJI-a, uz pomoć Vladimira Vlajića, uručio zahvalnice počasnim gostima ove večeri. Najpre je uručena zahvalnica Janu Kahi, vlasniku kultne gostionice Birštindl, kao i Veri Vukićević, generalnom konzulu Republike Srbije u Salcburgu/Austriji, Dejanu Udovičiću, konzulu Republike Srbije u Salcburgu/Austriji, Nebojši i Kristijanu Mladenović iz Forarlberga, KSK-u Petar Kočić – Zmijanje iz Figena, KSUD-u Bratstvo i KUD-u Đurđevdan iz Inzbruka, kao i Sigfridu Keršbaumeru, nekadašnjem gradonačelniku Grisa na Breneru i počasnom članu SPOJI, kao i Aleksanderu Gajeru iz Inzbruka.

„Drago mi je biti na manifestacijama organizacije SPOJI. Oni su za mene primer kako treba raditi i organizovati programe. Čestitam im i želim im da tako nastave, jer ovo rade zaista veoma dobro”, izjavila je Vera Vukićević, generalni konzul Republike Srbije u Salcburgu.

Sigfrid Keršbaumer se tom prilikom zahvalio članovima HO Spoji. „Zahvaljujem SPOJI-u na pozivu. Uvek se radujem kada mogu da budem na nekom događaju poput ovom. Ovo je prava živa kultura i integracija. To me raduje, a vas može učiniti veoma ponosnim”.

Drugi deo ove zaista posebne i nezaboravne večeri pune emocija otvorio je sastav „Kalem” sa autorskom pesmom „Meseče” sa njihovog debitantskog albuma, nakon čega je Slaviša Čurović izrecitovao izvornu verziju pesme „Ide Mile Lajkovačkom prugom”, koja je i kod onih najtvrđih u publici izazvala jake emocije i navela ih na suze u očima, a čulo se i „bravo! bravo!”. Nastavilo se vrlo poznatom pesmom „Santa Maria dela Salute” (Laza Kostić), koju su Čurovići zajedno vrhunski izveli, a koja je još više produbila snažne emocije koju su mnogi u sali osetili i nagradili ih snažnim aplauzom.

Zahvlanica za Jana Kahu (u sredini) uručili Filip i Vladimir (desno) Vlajić
Foto: Spoji Inzbruk

I u drugom delu su se smenjivali „Kalem” i Čurovići. Slaviša Čurović je recitovao „Balada o Džambasu i krčmarici” (Brana Petrović), koja je u publici izazvala i smeh. Tijana Čurović je sjajno izvela „Šašavu pesmu” (Mika Antić), kao i „Prkosnu pesmu” (Dobrica Erić), dok je pesnički deo večeri zatvorio Slaviša Čurović pesmom „Gospode pomiluj” (Matija Bećkovića), koja ostavila snažan utisak na većinu u sali. Zvaničnu prvu tačku na program ove večeri stavili su Stefan i Dušan sa pesmom „Moj golube”, koju su izveli zajedno sa publikom koju su velikim delom činili mladi, a jedan deo i oni najmlađi, što je dodatna lepa strana ove večeri, a trenuci zajedničkog izvođenja ove pesme u posebno prijatnoj atmosferi ostaće zasigurno urezani u sećanja svih koji su imali prilike da budu deo ove večeri.

„Usledile su ovacije za Stefana Ilića, Dušana Popovića Lipovca i Čuroviće i naravno, nakon odlaska sa bine, gosti su tražili da izađu na bis. Prvi se pojavio Slaviša Čurović sa pesmom „Očaj” (Vitomir Vito Nikolić), nakon čega izašao i sastav „Kalem” na binu, koji je nastavio skoro do ponoći sa pesmama poput „Ne klepeći nanulama”, „A što ćemo ljubav kriti”, „Moj dilbere”… Ponovo je publika zajedno pevala sa njima, ali i plakala uz njihove zvuke i anđeoski glas Stefana Ilića. Emocije su te večeri bile zaista duboke, posebne i nezaboravne. „Kalem” i Čurovići su zatim ponovo dobili stajaći aplauz, koji je trajao do posle ponoći i narednog dana…”, preneli su organizatori.

Deo pristunih u sali
Foto: Spoji Inzbruk

Usledilo je druženje do sitnih sati sa gostima u Birštindlu…

„Sa sigurnošću možemo reći da je Veče poezije i tradicionalne muzike u potpunosti uspelo. Dalo je ne samo značajan doprinos očuvanju i promociji srpske kulture i identiteta na ovom podneblju, već je kroz pesme „Kalema”, izvođenje poezije od strane bračnog para Čurović, kao i kroz vrlo pozitivnu i prijatnu atmosferu, doprelo u dubinu svakog koji je te večeri bio tu i imao sreće da doživi ovo jedinstveno iskustvo, koje će se pamtiti” dodao je Vladimir Vlajić jedan od organizatora. On je dodao da su “glavni akteri večeri, kojima su uručene zahvalnice posle zvaničnog dela, sa članovima i prijateljima SPOJI. Za socijalno ugrožene porodice na Balkanu kao i najugroženije slučajeve u Tirolu, na kraju je po odbitku svih troškova sakupljen iznos od oko 1.100 evra, na čemu smo svima od srca zahvalni u ime onih kojima SPOJI kroz svoje humanitarne akcije pomaže.

Za svesrdnu podršku, bez koje ne bi bilo moguće ovako uspešno organizovati ovu manifestaciju, koja je deo ovogodišnjeg projekta SPOJI povodom 15. godišnjice od osnivanja pod nazivom „15 GODINA SPOJI – DIJASPORA I MATICA, SPOJENI SMO JAČI!” od srca zahvaljujemo: Pokrovitelju događaja – Ambasadi Republike Srbije u Beču/Austriji; Upravi za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu pri Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije; Birštindlu; restoranu „Das Schnitzerl”;  imbisu „Leckerland”.

Izvor: Rasejanje.info

Detaljnije