Mekdonalds u centru skandala: Sendvič uzrokovao smrt i masovnu zarazu? – Avala News

mekdonalds-u-centru-skandala:-sendvic-uzrokovao-smrt-i-masovnu-zarazu?-–-avala-news
Mekdonalds u centru skandala: Sendvič uzrokovao smrt i masovnu zarazu? – Avala News

izvor: printscreen

Jedna osoba je preminula, a desetine su se ozbiljno razbolele nakon što su se zarazile bakterijom Escherichia coli u Mekdonaldsu, što je pokrenulo talas zabrinutosti širom deset američkih država. Ovaj incident, koji je izbio nakon konzumacije popularnog sendviča „Quarter Pounder“ (poznatog kao „Kraljevski sir“ u nekim zemljama), izazvao je hitna upozorenja zdravstvenih vlasti u Sjedinjenim Američkim Državama, a Mekdonalds se našao pod lupom javnosti i regulatora, piše CNEWS.

Mekdonalds u fokusu zdravstvenog skandala

Najpoznatiji lanac brze hrane našao se u nezavidnom položaju, jer je Centar za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) u utorak, 22. oktobra, izdao saopštenje o masovnoj infekciji bakterijom E. coli. CDC je potvrdio da su svi ispitani oboleli izjavili kako su jeli u Mekdonaldsu neposredno pre nego što su se razboleli, a većina njih je posebno navela da su konzumirali određeni hamburger. Sporni sendvič, „Quarter Pounder“, sada je povučen iz ponude u pogođenim područjima dok traje istraga.

Brojke koje zabrinjavaju: 49 zaraženih, jedan smrtni slučaj

Do sada je prijavljeno 49 slučajeva zaraze istim sojem E. coli bakterije, sa najvećim brojem slučajeva u Koloradu i Nebraski. Od ovih obolelih, deset osoba je moralo biti hospitalizovano zbog ozbiljnog zdravstvenog stanja, a nažalost, jedna osoba iz Kolorada je preminula od posledica zaraze. Ovo je izazvalo ozbiljan pad poverenja u Mekdonalds, što se odrazilo i na tržištu—akcije kompanije pale su za više od osam odsto na Njujorškoj berzi, odmah nakon što je vest dospela u javnost.

Nepoznat uzrok zaraze: Mleveno meso ili luk?

Iako još nije poznato koji je tačno sastojak uzrokovao zarazu, sumnja se da bi problem mogao biti u mlevenom odresku ili luku koji se koristi u pripremi „Quarter Pounder“ sendviča. U skladu sa tim, Mekdonalds je odlučio da preventivno ukloni narezani luk iz svih spornih sendviča u pogođenim državama dok traje istraga, kako bi se sprečila dalja širenja zaraze.

Reakcija iz Mekdonaldsa: Mere predostrožnosti u toku

„Bezbednost hrane je prioritet za mene i sve zaposlene u Mekdonaldsu“, izjavio je Džo Erlinger, predsednik Mekdonaldsa za SAD, u video obraćanju javnosti. Erlinger je potvrdio da je kompanija privremeno uklonila „Quarter Pounder“ iz ponude u restoranima u pogođenim državama i dodao da su preduzeti svi koraci kako bi se zaštitili potrošači i dalje širenje bakterije sprečilo.

Opasnosti E. coli: Šta očekivati?

Bakterija Escherichia coli može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, uključujući grčeve u stomaku, dijareju i povraćanje, koji obično traju tri do četiri dana. Dok se većina obolelih oporavi bez komplikacija, kod nekih može doći do ozbiljnijih problema, što ovaj incident čini još alarmantnijim.

About The Author

Originalni tekst