Amerikanci oplakuju Srbina

Na Državnom univerzitetu Zapadna Virdžinija zastave na pola koplja. Milan Majk Puškar, pionir genetske industrije u SAD, dobiće kao veliki humanista i filantrop svoj spomenik u gradu Morgentaun

SVI američki mediji su tokom nedelje objavili vest da je u 77 godini života preminuo i da je sahranjen Milan Majk Puškar, filantrop iz Zapadne Virdžinije. Bitku sa rakom Puškar je izgubio u svom domu u Morgantaunu. Njegova smrt iskreno je ganula milione Amerikanaca, a posebno žitelje države Zapadna Virdžinija, gde je živeo i radio.

– Na Državnom univerzitetu Zapadna Virdžinija državne i fakultetske zastave već nekoliko dana stoje na pola koplja, jer Amerikanci oplakuju ovog uglednog Srbina – javio nam je Nikola Lončar iz SAD.

Milan Majk Puškar je rođen u gradiću Vintondejl u Pensilvaniji 1934. godine, gde su živeli njegovi roditelji, doseljenici iz Like. Diplomirao je 1960. na državnom univerzitetu Jelostouni već naredne godine sa ortakom osnovao farmacijsku kompaniju Milan Inc. Ova kompanija za genetska istraživanja i proizvodnju, bila je na 150 mestu liste od pet stotina najvećih privatnih preduzeća u SAD.

MILANOV STADION

Kada je Puškar 2004. godine univerzitetu darovao 20 miliona dolara, uprava grada Morgentauna je odlučila da podigne studentski stadion, kome je dala ime Milan Majk Puškar. Sada se u Morgentaunu razmišlja da se podigne i spomenik uglednom Srbinu.

– Svoj uspeh u biznisu Milan Puškar je podelio sa mnogima, jer je bio veliki humanitarac – kaže Džejms Klements, predsednik univerziteta – Puškarovi darovi Univerzitetu Zapadna Virdžinija su bili stipendije za najbolje studente, finansiranje fondacije za atletiku, podrška istraživanjima u lečenju kancera i investicija u naš grad.

Amerikanci danas ističu da je Puškar bio jedan od najvećih donatora u SAD, jer 2005. godine sa porodicom i prijateljima Univerzitetu u Morgantaunu, gde je živeo, poklonio 14,5 miliona dolara za razvoj atletike i 5,5 miliona dolara za akademske programe. Prvi je američki dobitnik Filantropske nagrade. Kada je darivao 6 miliona dolara za univerzitet, dobio je titulu počasnog doktora nauka i Milanov Park u svom gradu.

– U Americi Milan Puškar je zapisan kao pionir genetske industrije u SAD. U srpskoj zajednici Puškar je bio poznat kao veliki patriota i humanista, koji je pomagao srpske organizacije i crkvu. Po svojim dostignućima i uspesima nalazio se na listi najpoznatijih Srba u SAD – tvrdi Nikola Lončar, istraživač srpske kolonije u Americi.

Opraštajući se od Pukšara, prvi čovek Univerziteta Zapadna Virdžinija je iskreno rekao:

– Izgubili smo velikog prijatelja i uglednog člana naše zajednice. Takav čovek se retko rađa – izjavio je Džejms Klements nad grobom Milana Puškara.