Za nezavisnost Skupštine dijaspore i Srba u regionu

Posle zastoja od skoro tri godine Skupština dijaspore i Srba u regionu, odnosno njeno rukovodstvo imalo je vrlo aktivan period, rekao je u razgovoru za Međunarodni radio Srbija Dragan Stanojević, predsednik Skupštine koji je na tu dužnost izabran jula 2013. godine. Osnovno težište tih aktivnosti je, kako je naglasio, priprema izmena i dopuna zakona iz ove oblasti kako bi Skupština mogla da funkcioniše potpuno samostalno.

Novoizabrano rukovodstvo Skupštine, prema rečima našeg sagovornika, ima stalnu komunikaciju i do sada je održalo desetak internet sednica. Identifikovano je mnogo problema i razgovarano o neophodnim izmenama i dopunama Zakona o dijaspori i Srbima u regionu koji, kako kaže Stanojević, prema sadašnjim rešenjima, ne pruža mogućnost Skupštini da radi kako treba. Namera je da se ojačaju Skupština dijaspore i Srba u regionu i njena tela, kako bi se obezbedila njena samostalnost, objašnjava Stanojević.

Imamo mnogo predloga, oni se uglavnom tiču pravila igre, načina izbora i broja delegata Skupštine iz različitih država, skupštinskih odluka i kako se one donose. Recimo, slali smo dopise predstavniku EU, ali Skupština dijaspore i Srba u regionu nema svoj memorandum, svoj pečat. Dakle, mi postojimo, a kao da ne postojimo. To znači da moramo da dobijemo takav status da možemo da delujemo nezavisno od drugih institucija u Srbiji i na međunarodnom planu, da Skupština funkcioniše apsolutno samostalno – kaže Stanojević.

Jačanje pozicije Skupštine dijaspore i njena veća nezavisnost mogu se postići u saradnji sa Vladom, napominje naš sagovornik, dodajući da je, između ostalog i zbog toga tražio od premijera Srbije da primi delegaciju Skupštine radi razgovora o bitnim pitanjima dijaspore. On navodi i da postoje određeni problemi na relaciji Skupština dijaspore i Srba u regionu – Kancelarija Vlade Srbije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, na čijem rešavanju će takođe raditi.

Prema rečima Stanojevića, Skupština želi da preuzme na sebe odgovornost i njeni predstavnici razgovaraće sa predstavnicima Vlade i drugim činiocima u Srbiji, zahtevajući minimum koji je neophodan kako bi Skupština ojačala svoj status i bila u mogućnosti da radi nezavisno. To podrazumeva i da samostalno bira delegate bez pokušaja uticaja sa strane kojih je, kako kaže, bilo. Na tome će biti i osnovni akcenat aktivnosti u 2014. godini, kada se očekuje da bude izabrano novo rukovodstvo Skupštine.

Ostalo je još pola godine do izbora i u tom periodu moramo da pripremimo i zakon i pravilnik o izborima. Imaćemo sastanke sa savezima Srba u dijaspori i regionu, u svim državama, napraviti plan rada za sledeći period, način izbora novog rukovodstva i delegata Skupštine. Najveća je opasnost ako ne dovršimo taj posao, a novi sastav ne bude izabran, jer bismo na taj način stvorili vakuum koji bi mogao da dovede do kraha Skupštine. To ne smemo da dozvolimo – ističe naš sagovornik.

Postoji problem nejedinstva među Srbima u rasejanju, ali on se dodatno uveličava mešanjem nekih iz Srbije ili iz pojedinih ambasada, kaže Stanojević i ističe da to pitanje treba i mogu da reše samostalno pripadnici dijaspore međusobnim dogovorom. Naglašavajući da je spreman da podrži sve korisne inicijative, on je na kraju našeg razgovora pozvao sve ljude iz dijaspore da se obrate njemu i Skupštini sa svojim sugestijama i predlozima u vezi sa svim pitanjima koja smatraju značajnim za Srbe u rasejanju.

Razgovarala Suzana Mitić