Dr Nadežda Basara u zdravstvenom sistemu Srbije

Inicijativa Ministarstva zdravlja Srbije da doktorku Nadeždu Basaru uključi u zdravstveni sistem Srbije konačno je urodila plodom. Nedavno je na Medicinskom fakultetu, kao gostujući profesor, održala prvo u nizu predavanja o najsavremenijim metodama lečenja malignih bolesti u svetu.

„Za početak ću studentima da otkrijem nove metode lečenja imunom terapijom, o kojima se već jako dugo govori. Ima puno vrsta imunoterapije, ali ona o kojoj ću govoriti nije poznata, koliko znam, na našim terenima, osim teoretski, ali nema mogućnosti da se primeni. To su nove metode zove imunoterapija kod malignih bolesti i to je u poslednjih 3,4 godine poznato, ali prvi lek je tek prošle godine registrovan. Po svemu sudeći, po prvim rezultatima koje smo videli je vrlo efikasan“, kaže dr Basara.

Predstavnici studenata Medicinskog fakulteta u Beogradu rado su se odazvali ovim predavanjima na kojima će, kao i nemačkim studentima i lekarima, preneti svoja iskustva.

„Predviđa se mogućnost edukacije studenata u nemačkim bolnicama gde mogu mesec ili dva da provedu tokom leta i da vide kakav je pristup bolesniku u nemačkim bolnicama, za koje se smatra da imaju vrhunskih zdravstva u Evropi.

Zanimalo nas je i da li će njena saradnja sa Ministarstvom zdravlja u Srbiji uticati da se uvedu najsavremeniji protokoli i lekovi u lečenju malignih bolesti u Srbiji.

„Ja se nadam tome, ministar Lončar je napravio korake u tom pravcu, još pre nekoliko godina i omogućio pacijentima da imaju mogućnost da se leče u inostranstvu, tako da se nadam da će i nove lekove koji se u današnje vreme brzo registruju da omogući našim pacijentima“, ističe dr Basara.