Dodik: Nikoga ne mrzim, ali volim Srbe

Milorad Dodik je u Istočnom Sarajevu rekao da se slaže sa ocenom Upravnog odbora Saveta za primenu mira u BiH (PIK) da su u poslednje vreme u zemlji prisutni govor mržnje i radikalna retorika, ako se misli na izjave bivšeg turskog premijera Ahmeta Davutoglua na otvaranju Ferhat-pašine džamije u Banjaluci i istupe poglavara Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića.

„Oni apsolutno govore govorom mržnje. Što se mene tiče, ja ne mrzim ni Bošnjake ni muslimane. Nikoga ne mrzim, ali volim Srbe. Nisam spreman da prihvatim bilo šta što bi bilo loše za Srbe. Njihove dobre namere nikada nisam razumeo na taj način“, rekao je Dodik.

Smatra da je krajnje vreme da se PIK ugasi, ocenivši da stranci svojim delovanjem ne doprinose ničemu dobrom u BiH.

„Oni su se zaglavili u blato promena Dejtonskog sporazuma. Visoki predstavnik je taj koji je devastirao politički sistem uspostavljen međunarodnim ugovorom i PIK se sastaje samo da bi opravdali njegovu veliku platu od 24.000 evra mesečno i govorili kako je on neophodan“, rekao je Dodik.

Komentarišući tvrdnje da je RS pod velikim uticajem Rusije, on je ocenio da takve ocene plasiraju „oni koji žele sebe da predstave kao velike analitičare i medijske eksperte i da tvrde gluposti“.

„Ako postoje neki uticaji ovde, onda postoji enorman uticaj Zapada u BiH na kreiranju odluka i mikroupravljanja u BiH. To se može dokazati na svakom mestu. RS nastavlja da ima dobre odnose sa Rusijom i to se neće promeniti zato što je neko u Sarajevu izmislio kako Rusi hodaju ovuda i govore šta treba da se radi“, dodao je predsednik RS.

Dodik je naveo da RS ima korektne odnose s Rusijom, koja je u prethodnom periodu ulagala u RS i imala razumevanje za mnoge političke stavove RS.

„Priča o navodnom ruskom uticaju služi za potkusurivanje i strašenje zapadnjaka, koji su odjednom prepadnuti od Rusa… To je besmisleno. Rusi su pokazali svoj odnos prema Dejtonskom sporazumu na najbolji mogući način. U tom pogledu Rusi imaju svoje politike“, rekao je Dodik, navodeći kao primer rusko protivljenje ulasku BiH u NATO. 

Protest opozicije u Prijedoru „politikantstvo najveće vrste“ 

Dodik smatra da najavljeni protest opozicije u Prijedoru povodom prodaje državnog kapitala rudnika železne rude „Ljubija“ predstavlja „politikantstvo najveće vrste“ 

„Oni su, ako je već u pitanju privatizacija, 900 preduzeća prodali za 20 miliona maraka, a sada su našli da pričaju o tome“, rekao je Dodik u Istočnom Sarajevu.

Naveo je da se radi o „kompleksnom pitanju“, dodavši da je RŽR „Ljubija“ privatizovan u vreme vlasti sadašnje opozicije.

RS u RŽR „Ljubija“ poseduje 49 posto udela u firmi „Arserol Mital“ iz Prijedora, dok većinski paket, od 51 odsto, ima kompanija „Arserol Mital“ iz Švajcarske.

Vlada RS je nedavno donela odluku o prodaji 64,9 odsto državnog kapitala RŽR „Ljubija“ kompaniji „Izrael investment grup“, ali tu odluku još nije potvrdila Narodna skupština RS.

Dodik je naveo da „Arserol Mital“ ima pravo prvenstva kupovine državnog kapitala RŽR „Ljubija“, dodavši da je sa Mitalom nekoliko puta pregovarano, ali da su uvek pokušavali da dobiju najnižu moguću cenu.

U Prijedoru, večeras treba da se održi protest opozicije povodom vladine odluke o prodaji Rudnika železne rude „Ljubija“ izraelskoj kompaniji, od jutros su na više mesta grafiti sa imenima lidera Saveza za promene Mladena Bosića, Mladena Ivanića, Dragana Čavića, Branislaba Borenovića i drugih, uz reči „smrt“, „izdajnici“ i „ubiti“.