Skupo sezonsko voće u Pirotu

Kupci smatraju da su cene nerealne, dok prodavci imaju objašnjenje za to, ali se i žale na veoma slabu prodaju.

"Kupuju 300 grama, 500 grama, kilo. Obično kupuju jabuke. Voće je skupo, jer je slana pala i ubila ceo region. Cena ne može da padne, jer nema voća", kažu prodavci.

Jedan od razloga zbog kojeg su visoke cene cena voća u Pirotu je što do nedavno ovde nije bilo velikih zasada i plantaža. Ipak poslednjih godina se situacija menja, pa se ljudi češće odlučuju za ozbiljnu voćarsku proizvodnju.

"Godine 2013. smo podigli prve zasade jabuka i evo već smo stigli do neke cifre od deset hektara. Za sada ćemo tu stati, da vidimo kakva će biti prodaja i proizvodnja jabuka", kaže Lazar Kostić.

Zbog loših vremenskih uslova, ova godina će biti izuzetno loša za voćare i vinogradare, kažu stručnjaci, jer je na području Pirotskog okruga mraz uništio skoro svo voće : kajsije, višnje, šljive, jabuke, a stradala je i vinova loza.

"Ovde smo na plantaži jabuka, koja je u fazi cvetanja baš bila dobro ponela i obećavala dobar rod. Međutim, ovde sada možemo samo u tragovima da nađemo pojedine plodove. Šta je tu je, biljke jedino možemo da očuvamo i pripremimo za narednu sezonu", kaže Ljubiša Đorđević, dipl. ing. zaštite bilja u PSS Pirot.

Po oceni stručnjaka rod voća ove sezone u pirotskom kraju biće manji za 50 do 70 odsto, što će sigurno uticati na cene, ali ne i na ponudu, s obzirom na to da se na zelenoj pijaci i u trgovinama prodaje voće iz drugih krajeva Srbije i regiona.

rts.pirot@rts.rs
+381 10 311 910

Read more