Izabrano novo rukovodstvo SKS

Na 13. redovnoj Skupštini SKS-a u Švajcarskoj, koja je u subotu održana u SDK-u u Mihvilenu, izabrano je novo radno predsedništvo i novi predsednik Zvonko Jovanović, doskorašnji član predsedništva i dugogodišnji aktivista i predsednik kluba „Miloš Obilić“ iz Sebaha kod Ciriha. NJegovi zamenici su Blažan Kojić Babo i Desimir Stevanović, dok će finansije biti poverene blagajniku Rajku Bogojeviću. Kontrolu rada će vršiti Tomislav Perić, Zoran Mišković i Momir Momić.
Posle uvodnog kulturnog dela, u kome je nastupio prvi srpski muški hor, koji okuplja članove iz cele Švajcarske, pod upravom Stevana Erića iz Vintertura i gosta iz otadžbine, Nenada Stankovića, kompozitora i pevača srpske duhovne muzike, sve prisutne u sali je pozdravio, do tada aktuelni potpredsednik Goran Novaković.

Izostao izveštaj predsednika

U najavljenim izveštajima predsednika, sekretara, blagajnika i predstavnika komisija izostao je jedino izveštaj dosadašnjeg predsednika Tomislava Perića.
Novaković je pojasnio skupu da se Perić nalazi u bolnici u Cirihu, da će se njegov izveštaj naknadno dostaviti i poželeo mu brz i uspešan oporavak, što je prihvaćeno.

Na početku se videlo da je opao interes članova SKS-a i njihovih simpatizera za učešće na Skupštini, pa je ona izgledala više kao prošireni sastanak dotadašnjeg radnog predsedništva.
Novaković je otvaranje Skupštine počeo pozdravivši uvažene goste – Momirku Marinković, generalnog konzula iz konzulata SCG u Cirihu, Tatjanu Conić, prvog sekretara ambasade SCG u Bernu, dr Dragoslava Popovića, predsednika Skupštine dijaspore za Švajcarsku, Jovicu Mihailovića iz SPO-a, te predstavnike udruženja dijaspore, kao i druge goste koji su prisustvovali skupštini.

Diplomatija

Veliki doprinos uspešnom završetku ovog skupa dali su i diplomatski predstavnici SCG iz Ciriha, Momirka Marinković i Tatjana Conić, koje su poželele Savezu što bezbolniji izlaz iz nastale situacije, i tamo smirili „razbuktale strasti“.

Usledilo je, potom, i formalno pojašnjenje slabog odziva na skupštinu, pa je Žika Marković, dotadašnji sekretar SKS-a pročitao svih 11 prisutnih, od 13 zvaničnih ( po uplati članarine) klubova, asocijacija, saveza ili pojedinaca koji po Statutu imaju pravo glasa. Najveći deo sastanka bio je posvećen diskusijama po izveštajima i biranju nove uprave, koja je, po Statutu, trebalo imati najmanje trećinu članova iz sastava stare uprave. Tu je došlo do iznenadnog povlačenja nekih članova koji su na prethodnim sastancima potvrdili svoj pristanak za članstvo u novoj upravi.

Ponovo se atmosfera podigla do usijanja, ali je uticala pribranost voditelja Skupštine i smirenih članova SKS-a, koji su hteli da se „mirnih glava“ nađe najbolje rešenje i skupština privede kraju. Veliku ulogu u svemu tome odigrale su diskusije Jovice Mihailovića, dr Dragoslava Popovića, Zvonka Jovanovića, Blažana Kojića, Zorana Miškovića, Miška Koraća, Sime Pavlovića Desimira Stevanovića, kao i drugih članova koji su bili samokritični, kritikovali i hvalili dosadašnji rad, ali sve u cilju da se što bezbolnije izađe iz nezavidne situacije i održi dosadašnji nivo rada SKS-a.