Loš položaj Srba u BiH i Albaniji

OCENA MINISTARSTVA ZA DIJASPORU

Loš položaj Srba
u BiH i Albaniji

Inicijativa za konzulat SCG u Skadru i ukidanje viznog režima između SCG i Albanije
Položaj Srba u Federaciji Bosne i Hercegovine, u kojoj imaju status konstitutivnog naroda i srpske manjine u Republici Albaniji, daleko je od zadovoljavajućeg, jer su Srbima u obe te države uskraćena neka od osnovnih ljudskih prava, ocenili su juče zamenik i pomoćnik ministra za dijasporu Srbije Aleksandar čotrić i Miodrag Jakšić.

Delegacija Ministarstva za dijasporu nedavno je posetila Federaciju BiH i Republiku Srpsku gde se susrela sa najvišim zvaničnicima vlasti, ambasadorom Srbije i Crne Gore u BiH Stanimirom Vukičevićem i sa predstavnicima Srba i pravoslavne crkve.

Tokom posete Albaniji delegacija je razgovarala sa predstavnicima Komiteta za prava manjina i srpskim predstavnicima udruženja koje deluje u Skadru.

Govoreći o poseti BiH, čotrić je naglasio da, i pored pozitivnih pomaka u procesu povratku u BiH, devet godina posle okončanja sukoba u toj republici Srbi u Federaciji BiH čine svega oko pet odsto stanovništva. „Od 200.000 Srba koji su živeli u Sarajevu, danas ih u tom gradu ima svega 20.000, što je šest do sedam odsto ukupnog gradskog stanovništva. U parlamentu Federacije BiH, Srbi imaju samo devet poslanika, jer su u deset kantona Srbi etnički očišćeni, pa nema ni predstavnika u parlamentu”, naglasio je čotrić.

On je kao drastičan primer naveo Tuzlanski kanton u kome u MUP-u nedostaje 100 Srba policajaca, koliko im po zakonu o nacionalnoj zastupljenosti pripada, jer Srba na toj teritoriji više nema.

Prema rečima čotrića, najveći pozitivan pomak je učinjen u povratku imovine Srbima, koja je u 90 procenata vraćena vlasnicima, naglasivši da je zabrinjavajuće to što Srbi prodaju tu imovinu ili zbog „psiholoških pritisaka” ili zbog nemogućnosti „održivog povratka”, jer nemaju posla. „Republika Srpska je mnogo više multietnička od Federacije BiH i mi smo tokom posete dogovorili sa predstavnicima Srba u RS da se što pre obavi popis stanovništva, kao i da pokrenemo inicijativu da dijaspora pomogne finansiranje u cilju pomoći razvoja malih i srednjih preduzeća”, naglasio je čotrić.

U tom smislu, čotrić je najavio da će 1. oktobra u Beogradu biti održana poslovna konferencija za biznismene iz dijaspore i predstavnike Srba iz BiH, u cilju podrške programima razvoja privrede i preduzeća u BiH.

čotrić je kao pozitivan rezultat posete BiH naveo da je od nadležnog ministarstva BiH dobijen izborni zakon u kome je predviđeno glasanje putem pošte, što će, kad se unese i u naš zakon, doprineti većem odzivu na izbore srpske dijaspore.

Jakšić je, govoreći o poseti Albaniji, konstatovao da je položaj 40.000 pripadnika srpske manjine u toj republici, najteži u Evropi. „Srbi od svog postojanja u Albaniji nikada nisu imali mogućnost da se na valjanom i po demokratskim standardima izjasne da su Srbi, pa su u periodu pod Fadiljom Hodžom i posle Sali Berišom čak bili prisiljeni da promene svoja imena, odnosno da se albanizuju”, upozorio je Jakšić.

Prema njegovim rečima, članovi Komiteta su pokazali razumevanje za te probleme Srba i naglasili da će o svemu obavestiti premijera Fatosa Nanoa.

Jakšić je rekao da je Ministarstvo za dijasporu pokrenulo inicijativu za otvaranje konzulata Srbije i Crne Gore u Skadru i inicijativu za obostrano ukidanje viznog režima između SCG i Albanije. „Očekujemo u vezi s tim brzu reakciju Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva za ljudska i manjinska prava da se krene u realizaciju potpisivanja državnog sporazuma o pravu manjina između Albanije i Srbije i Crne Gore”, rekao je Jakšić.

Tim povodom čotrić je ukazao da Crna Gora „vuče samostalne poteze” i da je već ukinula vize za državljane Albanije, ocenivši da je sada red i na diplomatiji na nivou državne zajednice da to isto uradi.