MINISTAR ODBRANE IZAZVAO BROJNE REAKCIJE ZBOG OCENE STANJA NA KOSOVU

MINISTAR ODBRANE IZAZVAO BROJNE REAKCIJE ZBOG OCENE STANJA NA KOSOVU

DAVINIćA DEMANTUJU I VOJNI BEZBEDNJACI

• Srpskoj pokrajini preti dalja eskalacija sukoba i repriza martovskog nasilja Šiptara, tvrde BIA, vojni bezbednjaci i Nebojša čović, dok ministar vojni hvali Kfor za sve manji broj međunacionalnih incidenata • Na nasilje upozorava i izvor „Vesti“ u Generalštabu VSCG

Ministar odbrane državne zajednice Prvoslav Davinić pohvalio je komandanta Kfora za sve manji broj međunacionalnih incidenata na Kosmetu i izazvao burne reakcije Bezbednosno-informativne agencija (BIA) i Koordinacionog centara za južnu pokrajinu, ali i vojno-bezbednosnih organa, koji otvoreno upozoravaju na dalju eskalaciju sukoba i verovatnu reprizu šiptarskog martovskog nasilja.
– Postoje ozbiljne indicije za novim oružanim incidentima na jugu Srbije kako bi se skrenula pažnja s centralnog Kosova, odnosno srpskih enklava koje bi se ponovo našle na albanskom udaru – tvrdi sagovornik „Vesti“ blizak vrhu Generalštaba VSCG.

Teroristi vrebaju iz prikrajka

Dragomir Ašanin je upozorio da su za septembar na Kosovu najavljeni socijalni nemiri, što izaziva strah Srba na Kosovu da nemiri „veoma brzo prerastu u nešto radikalno, u nešto široko što bi poprimilo rušilački karakter“.
– Na to čekaju u prikrajku esktremne partije kao što su Nacionalni pokret Kosova i Nacionalni pokret za oslobođenje Kosova – upozorio je Ašanin, dodavši da su, pored ilegalnog naoružavanja, u toku akcije obuke u pokretnim kampovima.
On je zaključio da su svi ti elementi „veoma ozbiljni“ i čine situaciju na Kosovu i Metohiji „složenom“, a da su mere Unmika i Kfora „daleko od zadovoljavajućih“.

I predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša čović kaže da su na Kosovu u toku ozbiljne pripreme i obuka albanskih ekstremista za oružane akcije. Posle protivrečnih informacija o tome da li postoje naznake da se za septembar priprema novi talas nasilja na Kosovu, šef Koordinacionog centra za Kosovo rekao je da je taj centar takve podatke imao još u junu.
čović je tako potvrdio informaciju koju je u ponedeljak saopštio jedan od načelnika u Bezbednosno-informativnoj agenciji, Dragomir Ašanin, da su na Kosovu u toku ozbiljne pripreme i obuka albanskih ekstremista za oružane akcije protiv Srba, Unmika i Kfora ukoliko ne bude ostvaren cilj o nezavisnom Kosovu.

čović: Štetna izjava

Nebojša čović izjavio je da nisu tačne izjave Davinića o bezbednosti u srpskoj južnoj pokrajini.
– Nisu dobre izjave koje čujemo od pojedinih naših zvaničnika koji pričaju da se broj incidenata na Kosovu i Metohiji smanjio. To nije tačno. Stalno se pominju varijante socijalnih nemira, koji bi se posle transformisali u nemire s posledicom etničkog čišćenja srpske nacionalne zajednice. Treba biti vrlo oprezan i dobro analizirati celu situaciju, s tim što mislim da takvi pristupi mogu da budu iskorišćeni i za dodatne pritiske, kako na srpsku nacionalnu zajednicu, tako i na vlasti u Beogradu, u smislu odluke za izlazak na izbore – rekao je čović.

– Bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji nije se značajno poboljšala posle 17. marta. Pretnje, ucene i napadi na Srbe se nastavljaju, a organizovani kriminal i ilegalno naoružavanje se povećavaju, što ne daje garancije Srbima da izađu na oktobarske izbore – upozorio je načelnik Uprave za borbu protiv terorizma i organizovani kriminal Dragomir Ašanin.
Podnoseći izveštaj o bezbednosnoj situaciji u južnoj srpskoj pokrajini na sednici skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju, Ašanin je kazao da su „bezbednosne strukture Kfora i Unmika posle 17. marta preduzele niz mera na pronalaženju nosilaca i organizatora martovskih nemira“.

Protesti od septembra

Potpredsednik Odbora za ljudska prava na Kosovu i Metohiji Aljbin Kurti najavio je za početak septembra masovne demonstracije u svim većim centrima na Kosovu.
– Insistiramo na potpunom prenošenju ovlašćenja s Unmika na kosovske institucije. To je jedini način da se zna ko je odgovoran za socijalno stanje u pokrajini – rekao je Kurti za „Vesti“.

– Te aktivnosti su se, međutim, svele na hapšenje nekoliko lokalnih kriminalaca, dok su organizatori, bivši visoki rukovodioci OVK, ali i postojeći rukovodioci u Kosovskom zaštitnom korpusu, posle kratkog zadržavanja, puštani na slobodu – precizirao je on.
Ašanin je upozorio da se na Kosovu stepen organizovanog kriminala povećava, pre svega, međunarodni kanali šverca droge i oružja, i da se „pere prljav novac“.
– Privatizacija društvenih firmi se nastavlja, a u otkupu društvenih firmi se pojavljuju i poznati kriminalci, bivši pripadnici OVK, pa i veliki broj Albanaca koji se nalazi u zapadnoevropskim zemljama – upozorio je Ašanin.

Paravan za novo nasilje

U Srpskom nacionalnom veću severnog Kosova i Metohije kažu da su najave demonstracija Albanaca samo paravan za novi talas nasilja nad Srbima.
– Predstavnici međunarodne zajednice ponašaju kao da nisu ovde pet godina. Svako okupljanje Albanaca radi izražavanja nezadovoljstva je potencijalna opasnost za bezbednost Srba. Poznato je da su mirni protesti 17. marta prerasli u talas etničkog čišćenja Srba – kaže za „Vesti“ član Izvršnog odbora SNV Nebojša Jović.
I jedan od čelnika Koalicije „Povratak“ Oliver Ivanović smatra da okupljanje pripadnika albanske zajednice predstavlja potencijalnu pretnju Srbima.

Prema njegovim rečima, preti se i Unmiku i Kforu kao „okupacionim snagama“, s ciljem da oni napuste Kosovo i da se prenos vlasti u domenu finansija, unutrašnjih poslova i vojske izvrši što pre, odnosno preda u ruke kosovskim institucijama.
– U sklopu svega toga, ne vidim nikakve pojačane bezbednosne uslove za srpsko stanovništvo koji bi im garantovali izlazak na izbore – ocenio je Ašanin.
Suprotno, međutim, tvrdi ministar odbrane Srbije i Crne Gore Prvoslav Davinić.
On je rekao da je situacija na Kosovu i Metohiji sada mnogo bolja i da su incidenti smanjeni na najmanju moguću meru, zahvaljujući dobroj saradnji Vojske SCG i Kfora.

Server: Bunt nezaposlenih

Osvrćući se na predviđanja Bezbednosno-informativne agencije Srbije da bi na Kosovu mogli da izbiju nemiri čije bi žrtve opet bili Srbi i druge manjine, američki analitičar balkanskih prilika Danijel Server kaže da su „razočarani i nezaposleni mladi ljudi bili glavni vinovnici martovskog nasilja, a ekonomske i socijalne prilike se u međuvremenu nisu promenile.
– Mnogi stoga smatraju da bi Unmik trebalo da pokrene proces privatizacije jer bez toga privreda se neće pokrenuti s mrtve tačke, niti će biti novih radnih mesta. Mislim da bi Beograd na tom planu trebalo da bude kooperativniji jer bi time doprineo da se možda predupredi novi talas nasilja“, ocenio je Server. On je na kraju istakao da bi „privremene vlasti trebalo da daju sve od sebe da pokažu svetu da su u stanju da zaštite Srbe i pripadnike drugih manjina i da im obezbede slobodu kretanja.

– Zadovoljni smo postignutim merama Kfora koje su sprečile dalje ponavljanje nasilja slično onome iz marta – rekao je Davinić nemačkom generalu Kamerhofu.
Vojno-politički komentator Politike LJubodrag Stojadinović, međutim, smatra da oprečne izjave zvaničnika pokazuju da sadašnja vlast nema snage da neposredno rešava ključna pitanja vezana za Kosovo.
– Sva nastojanja vlasti i sve što može da uradi sadržano je u formi i suštini apela, čak ne ni dogovora s međunarodnom zajednicom i s ljudima koji mogu da utiču na stanje na Kosovu.

To je, u stvari, niz konstatacija, dijagnoza, pa i opštih mesta koja na neki način ukazuju na sveopštu konfuziju kada je reč o Kosovu i rešavanju ključnih stvari. Mislim da ništa od toga još nije u vidu i da se stvari tamo komplikuju. Izjave koje su suštinski suprotstavljene upravo svedoče o toj konfuziji i, čak, o nesposobnosti, ne samo da se utiče na situaciju, nego da se i konkretno sazna kakva situacija zaista jeste i šta država može da učini. Ovo je, u stvari, prava slika nemoći države – kaže Stojadinović