Zemljaci nude podršku

Devetnćstogodišnji Marko Tasić, „leskovački genije“ za kompjutersko programiranje, ovih dana odmara se u roditeljskoj kući, gde je stigao pravo iz NJujorka da bi primio najviše odlikovanje svoga grada. Ali dobiti intervju od mladog pronalazača koji pohađa studije na Institutu za tehnologiju u Americi, nije bilo lako. Ipak, susret je dogovoren kada je otac Dragan čuo da je reč o „Vestima“, najtiražnijem listu dijaspore.
– U NJujork sam otišao pre dva meseca i već sam našao društvo, drugim rečima, snašao sam se od samog početka. Doduše, prvi dan nije bio najbolji, jer je padala kiša koja me je ispratila i iz Leskovca – kaže Marko, koji stanuje u studentskom domu.

Leskovčanke najlepše

– Znam da nije pristojno govoriti o tome, ali ipak su devojke u Leskovcu lepše – tvrdi Marko, kome je srce ostalo u rodnom gradu gde, ne krije, ima devojku sa kojom se stalno dopisuje i razmenjuje fotografije putem Interneta.

– Ono što mi se posebno dopada, to su red i disciplina. Tačno se zna šta se radi, ali i vreme kada se ide na spavanje. I urednost se takođe boduje – ističe Marko, koji
se najviše druži sa Majkom, mladim Amerikancem i vežba jezik, iako među prijateljima ima dosta i zemljaka iz Srbije.
Prema ranijem planu i obezbeđenim finansijskim sredstvima, Marko bi u Americi trebalo da ostane godinu dana, kao stipendista leskovačke opštine i farmaceutske kompanije „Zdravlje-Aktavist“. U međuvremenu, zvali su ga mnogi zemljaci iz dijaspore i nudili svoju pomoć za nastavak njegovih studija u SAD.
– Posle dva meseca provedena u Americi ne mislim da mnogo zaostajemo u znanju, ali neosporna je i činjenica da oni mnogi više ulažu u talente nego što je to slučaj u mojoj otadžbini – kaže na kraju kratkog razgovora Marko Tasić, koji priznaje da je po prirodi skroman, ali i da mu je prijala popularnost u medijima širom Srbije i Crne Gore.