Stranci na jednoj adresi

Federalna vlast u Švajcarskoj donela je pre nekoliko dana odluku da dosadašnji Savezni ured za doseljavanje, integraciju i iseljavanje (IMES) unekoliko promeni namenu i ime pošto će 1. januara 2005. godine doći do njegovog spajanja sa Saveznim uredom za izbeglice (BFF) u nastajanja nove ustanove koja će se zvati Savezni ured za migracije (BFM).
Za direktora tog novog ureda izabran je dosadašnji šef IMES Eduard Gneza.
Zadaci
Ova nova služba biće zadužena za staranje o sveukupnoj migracionoj politici Švajcarske koju bi trebalo da usmerava i dosledno sprovodi, objasnio je novinarima ministar pravosuđa i unutrašnjih poslova Ernest Bloher. Država želi da preko Saveznog ureda za migracije ubuduće delotvornije i jevtinije rešava nagomilane probleme u oblasti politike prema strancima i posebno prema azilantima.

Spajanjem dve ustanove poslovično štedljivi Švajcarci smanjiće već iduće godine troškove za 2,5 miliona švajcarskih franaka, a u narednoj čak dvostruko više.
Istovremeno će konačno rešiti i problem rada na „dva koloseka“ čime će i broj zaposlenih biti prepolovljen.
Pogodnosti
Navodno, novi ured bi trebalo da donese i poboljšanja u politici prema strancima (i azilantima), između ostalog i zbog toga što će kantoni ubuduće imati samo jednog sagovornika u državnoj vlasti.

Eduard Gneza namerava da BFM organizuje po sektorima i organizacionim jedinicama, a njegova šema predviđa postojanje službi za regulisanje pitanja : dolaska stranaca, njihovog boravka u Švajcarskoj, povratka u zemlju porekla, zapošljavanja, slobode kretanja i iseljavanja, građanskih prava, integracije i postupka oko provere navoda iz zahteva za dobijanje političkog azila.