Jedna od odredbi zakona o strancima u Nemačkoj

Samo u Berlinu živi između 20.000 i 30.000 stranaca koji žive od nadoknade za nezaposlene. Ukoliko ne poseduju neograničenu dozvolu boravka (unbefristet Aufenthaltsgenehmigung), od 1. januara iduće godine neće više moći ni da je dobiju i tako ojačaju svoj boravišni status u Nemačkoj.
Ovo je samo jedna od negativnih strana novog Zakona o strancima. Neke organizacije stranaca su ovih dana pokrenule (zakasnelu) akciju razjašnjavanja ove odredbe iz zbirke budućih propisa i u tome su ih zdušno podržali nemački sindikati Verdi i IG Metal, ali će korist od toga biti mala, jer će božićni praznici već kroz desetak dana zatvoriti sve šaltere nadležnih ustanova.

Kritike

Predstavnici turskih udruženja u Berlinu su tim povodom kritikovali službenike Ureda za strance, jer navodno nisu na vreme savetovali njihove zemljake da zatraže neograničenu dozvolu boravka, ali je takve optužbe odbacila Klaudija Langehajne. Ona kao šef pokrajinskih vlasti za strance u Berlinu tvrdi da su njeni podređeni službenici davali takve savete „uvek kada je neko ispunjavao sve tražene preduslove“ (najmanje petogodišnji boravak, radna dozvola, dovoljno znanje nemačkog jezika, odgovarajući stambeni prostor i nepostojanje bilo kakvih razloga za proterivanje).

Novi zakon predviđa da strancima koji su sada nezaposleni i koji će od 1. januara primati nadoknadu za nezaposlene po modelu ALG II, bude uskraćena mogućnost da svoje ograničene (uglavnom godišnje) dozvole boravka pretvore u znatno povoljnije – neograničene. Na ovu blokadu neće uticati ni činjenica da neko ispunjava sve ostale uslove za dobijanje sigurnijeg boravišnog statusa. Stranci sa neograničenom dozvolom boravka su u većini slučajeva bili valjano zaštićeni od izbacivanja iz Nemačke.