Pismo srpskog Patrijarha Pavla šefu UNMIKA

PISMO SRPSKOG PATRIJARHA PAVLA ŠEFU UNMIKA

ROBIJAŠI STRUJU NE PLAćAJU

• Vaša rešenja za Srbe bila bi opravdana da je Kosovo pravna država, kao Danska iz koje nam dolazite Vi, poručio patrijarh Pavle visokom predstavniku u Pokrajini

„Odluka da srpskim selima i naseljima na Kosovu budu isključeni struja i voda usred zime može se tumačiti i kao nastavak one politike koja se realizuje od juna 1999. godine, a čiji ishod može biti samo jedan: Kosovo i Metohija bez Srba, uz usputne nove bajke o njegovoj multietničkoj svetloj budućnosti“, poručio je patrijarh srpski gospodin Pavle šefu Unmika Sorenu Jesenu Petersenu. U pismu koje je patrijarh poslao visokom predstavniku u Pokrajini dalje se navodi:
– Vaše uslovljavanje da Srbi za elementarne uslove života, u ovom slučaju struju i vodu, mogu da se izbore samo uključivanjem u tamošnje institucije i tekući „politički proces“, ili pak zaključivanjem formalnih ugovora sa pokrajinskim preduzećima, bilo bi opravdano u nekoj zaista pravno uređenoj državi, kakva je, na primer Danska, iz koje ste nam Vi došli.

Humanitarni problem

– Kako Srbi mogu da prime na sebe neku obavezu kada im nije omogućeno da rade i zarađuju? – upitao je episkop Artemije i naglasio da „ovde nije reč o pitanju redovnog plaćanja struje kao bilo gde u svetu, već o humanitarnom problemu, koji tako treba i rešavati“.

Pravni poredak na Kosovu i Metohiji dobro oslikava i nedavni događaj odnošenja krsta sa već zapaljene crkve Svetog Nikole u Prištini, što u Danskoj, ili bilo kojoj drugoj državi u Evropi, nije moguće – navodi se u pismu patrijarha Pavla i dodaje da standardi koji važe u Evropi nisu prisutni na Kosmetu, osim u propagandi.
O problemu sa snabdevanjem strujom srpskih sela i naselja na Kosovu, koja su mesec i po dana bez električne energije, a time i bez vode, prekjuče popodne razgovarali su, u Gračanici, vladika raško-prizrenski Artemije i Krejg DŽenes savetnik šefa Unmika za pitanja nacionalnih zajednica, kome je vladika predao patrijarhovo pismo za Petersena.

DŽenes je rekao episkopu raško-prizrenskom da „nikako ne uspeva da nađe rešenje za Lipljan i Batuse, jer Srbi nisu spremni da potpišu ugovore sa KEK-om“, navodi se u saopštenju eparhije raško-prizrenske.
Vladika Artemije je ukazao da Srbi već šest godina na Kosovu i Metohiji „žive kao zatvorenici, a da zatvorenici nigde ne plaćaju struju“. To su odsustvo bezbednosti, slobode kretanja, prava na rad i život od sopstvenog rada, neadekvatna zdravstvena zaštita i obrazovanje Srba na Kosovu i Metohiji, rekao je vladika.