Sredska opet Srpska

Uz pomoć donacija međunarodne zajednice (najviše iz Italije), Srbi se vraćaju Prizrenski okrug gde je pre egzodusa živelo oko 35.000 žitelja Srba (samo u Prizrenu oko 12.000) i gde je posle pogroma 1999. godine ostalo samo 40 srpskih duša.

– Nismo izgubili nadu da ćemo se vratiti u svoj rodni kraj. Odlukom UNHCR-a i Umnika, povratak je najpre počeo u Sredsku gde se vratilo 40 porodica, izgrađeno je 15 novih kuća, a 42 su renovirane. Kuće su izgrađene u Račojki, Pejčiku, Malički, Paličojki, Krajički, Bogoševcu. U selu Stajkovce gradi se 20 novih kuća, a tri se renoviraju.

U Sredskoj je rekonstruisana zdravstvena stanica, osposobljen i Lovački dom u koji se smeštaju povratnici dok im se ne završe kuće. Povratnici dobijaju pčele, stoku, poljoprivredne alatke, nešto od nameštaja. Pomaže i Koordinacioni centar za Kosovo i Metohiju – kaže za „Vesti“ inženjer Vojislav Zeković, bivši direktor „Progresa“ i „Printeksa“ u Prizrenu koji ističe da prvi povratnici do sada nisu imali neprijatnosti.Sa svojim kolegom Radisavom Dumanovićem, Zeković je zadužen da organizuje povratak Srba u Prizrenski okrug.

Još mnogi iz Prizrena i okoline žele da se vrate samo ako im se vrati uzurpirana imovina i obezbedi sigurnost – kaže Zeković.