Obredni hleb i slavski kolač, simboli života

Izložba je bila veoma posećena, a Slovenci, zaintersovani za srpske pravoslavne običaje su dočekivani pogačom i solju što je na njih ostavilo pozitivan utisak i oživelo sećanje na period Drugog svetskog rata, kada su bežeći pred nemačkom silom pronalazili utočište u Srbiji, gde su ih srpski domaćini dočekivali simbolom srdačne dobrodošlice – pogačom i solju, javljaju organizatori.

Pesnik i pisac Radovan B. Milić podsetio je prisutne na period uspostavljanja Srpske pravoslavne crkve i hiljadugodišnji značaj slavskog kolača.

U poetskom delu večeri, svoje pesme su recitovali Vladimir Gavrilov iz Beča, Slavica Kokot iz Slovenskih Konjica, kao i Slavica Klein, predsednica društva Zlatna reč – Srpska kruna iz austrijskog mesta Lase. Program je vodila i povezivala Metka Obrul, pesnikinja i potpredsednica društva Sretenje.

Izložba obrednih hlebova i ručnih radova može se pogledati svakog dana u Riemerjevoj galeriji na Mestnom trgu br. 15 u Slovenskim Konjicama, odakle će biti preseljena u Austriju.