Kraj muka sa vizama

Pozitivan ishod referenduma u Švajcarskoj o pridruživanju ove zemlje međunarodnom ugovoru Šengen-Dablin posebno je obradovao naše ljude, jer posle decenije dobijaju slobodan izlaz iz „bogatog zatvora“ u kojem su živeli. Poznato je da su stranci poreklom iz „trećih zemalja“ u koje spadaju i državljani SCG i BiH morali za ulazak na teritoriju članica EU pribavljati tranzitne vize. Evo šta o najnovijoj odluci, koja na snagu stupa 2008. godine, kažu naši zemljaci u Švajcarskoj:
– Jedva sam dočekao ovu vest i verujem da će i moj posao, s obzirom da sam autobuski prevoznik, od ovoga procvetati. Mnogi su zbog viza izbegavali da putuju drumom – kaže Vojin Jošavac.

Predug rok

– Toliko su me namučili sa tim vizama proteklih godina, pa i ne mogu da se previše radujem – pomalo rezignirano zaključuje Zoran Škalonja iz Oltena, kome se i rok od godinu i po dana, kada će konačno i Švajcarska ući u Šengen, čini predug.

– Obradovan sam jer neću morati sate da provodim u redovima pred raznim konzulatima. Raduje me i to da će konačno i mnogobrojna folklorna društva u Švajcarskoj moći bez smetnji da posećuju prijatelje širom Evrope – konstatuje Novica Pavlović, predsednik SKUD „Homolje“ iz Gosaua. – Još su mi u svežem sećanju muke koje smo prošli da bismo stigli na Desetu evropsku smotru srpskog folklora, prošlog meseca u Švebiš Gmindu. I tome će sada konačno doći kraj – kaže Pavlović.

Građani drugog reda

– Vizni režim kojem smo bili izloženi kada smo hteli da putujemo u Evropu postavio je nas na neki način među građane drugog reda u Švajcarskoj. Ovo je bila jedina pravedna odluka po tom pitanju – kaže Teodor Lukić, koji živi u kantonu Tesin.

Radojica Sinđelić iz Bila kaže da je konačno ispravljena nepravda koja je posebno pogađala strance iz „trećih zemlja“ i napominje da će od odluke profitirati i učenici Dopunskih škola, koji više neće imati smetnje da idu u goste drugarima u susednim državama.
Borka Lazarević iz Rotrista kaže da ostaje „zlopamtilo“, jer ne može da zaboravi Evropi sva maltretiranja proteklih desetak godina“.