U CIRIHU ODRŽANA TRIBINA EVROPSKOG POKRETA ZA OčUVANJE SCG

U CIRIHU ODRŽANA TRIBINA EVROPSKOG POKRETA ZA OčUVANJE SCG

DIJASPORA NEćE PODELE

• Ako do referenduma o razdvajanju Srbije i Crne Gore, ipak, dođe, tražimo da se broje i naši glasovi, poručeno sa skupa u Dibendorfu

Evropski pokret za očuvanje državne zajednice SCG, sa sedištem u Parizu, u saradnji sa svojom podružnicom u Švajcarskoj, na čijem čelu su Simo Pavlović i Miodrag Korać, minulog vikenda su u Cirihu organizovali javnu tribinu na kojoj je gost bio Spasoje Krivokapić, predsednik tog pokreta.
Skup je otvorio Simo Pavlović i tom prilikom naglasio:
– Današnja javna rasprava ima za cilj očuvanje državne zajednice SCG, kao zajedničke države. Mi u dijaspori znamo šta je Evropa i već dugo se ponašamo evropski. Nas u svetu gledaju kao državljane države iz koje smo došli. Protiv smo pogubne politike u matici koja hoće da nama oduzme pravo glasa o tako važnom pitanju, da nas liši osnovnih prava i da nas zaboravi – naglasio je Pavlović ističući da većina zemljaka u dijaspori podržava zajedničku državu.

Pomoć klubova

Zvonko Jovanović, predsednik Srpskog kulturnog saveza u Švajcarskoj (SKS) podržao je Pokret i naglasio da svi klubovi i pojedinci treba da pomognu ovu akciju jer samo kao zajednička dijaspora SCG možemo da uradimo više i bolje kako za sebe, tako i za zemljake u matici.

– Pozivamo sve ljude u dijaspori da nam se pridruže u borbi protiv antievropskog ponašanja i nedemokratskog rešavanja krupnih državnih pitanja. Tražimo takođe da se poštuje ustavnost i primena Povelje o njoj koju su potpisale članice zajednice SCG – naglasio je Simo Pavlović.
Predsednik Pokreta Spasoje Krivokapić podsetio je skup da Pokret nije politička organizacija već isključivo patriotska i da se bori za učešće u svim segmentima odlučivanja „jer jedna trećina stanovništva zajednice živi u dijaspori“.
– Vlasti tvrde da brinu o nama. To je samo farsa i i po ko zna koji put bacanje prašine u oči sopstvenom narodu u rasejanju. Oduzeli su nam pravo glasa, hapse mladiće zbog neodazivanja na vojnu obavezu, opljačkali su deviznu štednju, proćerdali novac iz Zajma za Srbiju i, na kraju otuđili 4 miliona evra koje je dijaspora prikupila za uzgradnju objekata i infrastrukture porušene u NATO bombardovanju – kazao je na ovom skupu Krivokapić, a njegove reči naišle su na burno odobravanje prisutnih.

Diplomatska podrška

Skupu su prisustvovali generalni konzul SCG u Cirihu Momirka Marinković i šef konzularnog odeljenja u ambasadi SCG u Bernu dr Božidar Jovanović koji su podržali zahteve Pokreta za očuvanje državne zajednice, pri tom napominjući da ima i optimizma jer ovih dana počinju pregovori o pridruživanju EU, a u procesu je niz zakona za boljitak dijaspore, poput onog o amnestiji za regrute, popisu stanovništva…

– A da bi nas ućutkali i razjedinili – nastavio je Krivokapić – veštački su podelili dijasporu na srpsku i crnogorsku, formirali ministarstva koje su u biti samo kancelarije službenika za izmišljena radna mesta.
Pokret će sledeće nedelje, čulo se na ovom skupu, svoje zahteve za očuvanje državne zajednice Srbije i Crne Gore poslati Evropskoj komisiji u Briselu, Evropskom parlamentu u Strazburu, Birou za ljudska prava pri UN u Ženevi, Skupštini SCG i skupštinama Srbije i CG, a u slučaju da se neko domaće institucija ogluši o zahteve obratiće se Međunarodnom sudu pravde, a predviđaju i organizovanje javnih protesta na „osetljivim mestima“ – poručeno je sa sastanka u Dibendorfu.
– Naredne godine obeležiće 90 godina od Mojkovačke bitke koja je pokazala i potvrdila jedinstvo naroda Srbije i Crne Gore, a ne crni referendum koji hoće da razdvoji nerazdvojivo – rekao je Ivica Bošković, rođeni Mojkovčanin i dodao da se plaši da će vlast Mila đukanovića novcem kupiti glasove od njegovih Mojkovčana jer su na rubu egzistencije.

Pesme o politici

Burne aplauze i simpatije pobrao je pesnik Dušan Preočanin iz Roršaha govoreći stihove o časti i hrabrosti Crnogoraca, ali i ponašanju današnje vlasti.

A dr Dragoslav Popović je primetio da su na tribini prisutni Srbi i Crnogorci sa svih prostora zajedničke domovine i predložio ako već dođe do referenduma da se i dijaspori omigući pravo glasa.
Skupu su prisustvovali i poverenici Ministarstva dijaspore za Švajcarsku, Jovica Mihajlović i Dragan Jovanović, a mr Živko Marković predstavio je svoju knjigu od „Karađorđeva Srbija“ koja u sebi pored ostalog sadrži i 2.000 fotografija naših učenika Dopunske škole u rasejanju.