Godišnja skupština srpskog kluba iz Rajfeldena

Naši zemljaci okupljeni u SKK „Sloga“iz Rajfledena za vreme minulih praznika održali su redovnu godišnju skupštinu na kojoj su sumirali rezultate rada i poverenje potvrdili starom Upravnom odboru na čelu sa predsednikom Nebojšom Todorovićem Silnim. Skupštini je prisusustvovalo 50 članova, među kojima i dva počasna predsednika – Momir Delibašić (63) i Dragiša Milojković (46). Ovaj drugi je samo zbog te obaveze doputovao iz Srbije!
U nizu postignutih rezultata, novi-stari predsednik Nebojša Todorović Silni istakao je da klub trenutno broji 50 članova. Od prošle skupštine organizovane su tri zabave, uz proslavu srpske Nove godine, Svetog Save, dodeljeni su paketići za Božić, članovi su učestvovali na turnirima, u humanitarnim akcijama…

O saradnji sa drugim klubovima govorio je potpredsednik Miloš Žunić i napomenuo da je bila izvrsna, posebno sa KUD-ovima „Kikac“ iz Bazela i „Kolo“ iz Badena, ali i sa Dopunskom školom, Crkvenom opštinom u Bazelu na čelu sa protonamesnikom, Milutinom Nikolićem, kao i fudbalskim klubovima Sloboda i Jugos iz Bazela, te kuglašima iz Pratelna i Bezela.

Upad policije

Posle Skupštine članovi „Sloge“ malo su se opustili, pa uz iće i piće i zapevali. Pošto u Švajcarskoj u tri sata ujutro većina građana spava dubokim snom, iznenada je banula policija da vidi šta se dešava i da upozori naše zemljake da su preglasni. Najbolje se snašao Momir Delibašić koji je čuvarima reda objasnio razloge slavlja, pa su onda i oni, tako odobrovljeni, ostali sa njima da se pogoste srpskim specijalitetima.

– Došlo je i vreme da sa pobrojanim klubovima i društvima organizujemo i zajedničke zabave. Od toga bismo svi imali koristi – poseta bi bila bolja, a troškovi manje – rezonuje Žunić.

Sekretar Jelisije Andžić pohvalio se uredno vođenom arhivom u kojoj se nalaze adresar članova, pisma i prepiske, dozvole i Statut, pa je zbog toga nagrađen velikim aplauzom prisutnih, kao i Milan Novočikić, koji je podneo blagajnički izveštaj, rekavši da na računu klub trentuno ima tačno 21.000 franaka „gotovog“ novca.
– Dobra je vest da je Srpski kulturni savez (SKS) pokrenuo oživljavanje regionalnih zajednica, naši članovi su posebno zahvalni Milošu Damjancu, koji je sazvao sastanak 12. juna, gde će se sigurno raspravljati o još boljoj saradnji – s optimizmom je zaključio Todorović.

Plan rada predviđa da se do sledeće skupštine održe tri zabave, proslave svi verski praznici (Božić, Vaskrs, srpska Nova godina) i nastavi saradnja sa svim klubovima, švajcarskim vlastima i našim diplomatsko-konzularnim odeljenjima u Bernu i Cirihu, Crkvenom opštinom, Dopunskom školom i SKS-om.