SRBI SABORNIJI NEGO U EVROPI

Stipendista Kongresa srpskog ujedinjenja u Austriji (KSU) Bojan Pršić boravi već mesec dana u Vankuveru, gde u prestižnoj školi engleskog jezika PLI usavršava svoje znanje.

– Institut za engleski jezik nalazi se na dve lokacije – u Torontu i Vankuveru. Obe škole su smeštene u samom centru, i mesečno kroz njih prođe oko 750 studenata koji dolaze iz 25 zemalja.

Bojan kaže da je, nakon mesec dana provedenih na krajnjem zapadu Kanade, tačnije u Vankuveru, stekao utisak da je ovaj grad sa pravom dobio organizaciju Zimskih olimpijskih igara 2010. godine.

– Organizacione pripreme užurbano ulaze u završnu fazu, što se može zaključiti po infrastrukturnim objektima koji će pratiti ovu manifestaciju – objašnjava on. – U Vankuveru živi oko 13.000 Srba, od kojih je većina došla početkom devedesetih. Mahom su svi visokoobrazovani. Veoma su dobro organizovani i međusobno se pomažu, što nažalost nije slučaj sa njihovim „kolegama“ iz zapadne Evrope. Po mom mišljenju ovakva sabornost Srba u Severnoj Americi, proizilazi iz činjenice da je Srbija odavde zaista daleko i da samo sveopšte jedinstvo može održati jedan narod na okupu. Ovde postoje i dve pravoslavne crkve(crkva Svetog Save i crkva Svetog arhanđela Mihaila) koje se brinu o duhovnom životu srpskih iseljenika – objašnjava Pršić.

Zahvalnost

Bojan Pršić se ovom prilikom zahvaljuje Kongresu srpskog ujedinjenja (KSU) i velikom filantropu gospodinu Bobi Stefanoviću, koji mi je omogućio stipendiju i boravak u Vankuveru.
Kongres srpskog ujedinjenja u Austriji je ove godine po drugi put za redom omogućio stipendiju učenja engleskog jezika u Kanadi. Stipendija inače obuhvata troškove škole, stana i hrane u trajanju od 3 meseca, a pravo učešća na ovom konkursu imali su studenti Univerziteta u Beču koji ispunjavaju uslove – da su redovni studenti, angažovani u životu srpske zajednice na bilo koji način, da govore srpski jezik, da imaju bazično znanje engleskog jezika.