Srpske poslastice za goste vukovarskog filmskog festivala

Pored projekcija preko 60 filmova 12. Vukovarski filmski festival u propratnom programu pružio je i zanimljive edukativno-zabavne događaje, a trajao je od 23. do 26. avgusta. Pod nazivom „Lepota različitosti“ na Vukovarskom filmskom festivalu u organizaciji Turističke zajednice grada Vukovara predstavljene su autohtone kuhinje nacionalnih manjina sa područja grada.

Svoju tradiciju na trpezi gostima VFF-a predstavili su Udruženje Mađara grada Vukovara, Veće rusinske nacionalne manjine i Veće srpske nacionalne manjine. Tako su u subotu, 25. avgusta na terasi Hotela „Lav“ poslužene posne srpske poslastice koje su pripremili članovi Veća srpske nacionalne manjine Vukovara.

– Već po tradiciji učestvujemo u ovom programu u sklopu kojeg svaka nacionalna manjina prikazuje svoju tradicionalnu kuhinju. Mi smo ove godine pripremili nešto drugačije od prijašnjih godina, jer traje Velikogospojinski post. Prethodnih godina smo već pripremali posna jela tako da smo ove godine odlučili da pokažemo kako se to u srpskoj kući dočekuju popodnevni gosti. Prvo ih dočekujemo rakijom šljivovicom, višnjevačom i orahovačom, a zatim su tu poslastice kao što su domaći kolači sa orasima, makom, sirom, bundevom i slično. Uz sve to služimo i domaće sokove od višnje, zove i mente. Svi naši većnici su se potrudili da se ovo pripremi i naravno sve je u domaćoj izradi – rekla je predsednica VSNM Vukovar Mirjana Oreščanin.

U lepom ambijentu predstavnici srpske nacionalne manjine dočekali su goste festivala koji su imali priliku da isprobaju razne poslastice, tradicionalne kolače gužvaru, vanilice, štrudle i osveže se domaćim sokovima, te osete gostoprimstvo srpskih domaćina.

Veće srpske nacionalne manjine u pratećem programu Vukovarskog film festivala učestvuje od samih početaka, koristeći svaku priliku da predstavi lepote i specifičnosti svoje zajednice. Srpska trpeza bila je ujedno i poslednje propratno dešavanje festivala koji je završen u nedelju, 26.avgusta.

Film „Ne zanima me ako u istoriji ostanemo zapisani kao varvari“ rumunskog reditelja Radu Judea jednoglasno je proglašen najboljim filmom 12. Vukovar film festivala.

The post Srpske poslastice za goste vukovarskog filmskog festivala appeared first on srbi hr.

Original Article