Obeležen dan opštine Negoslavci

Svečanu sednicu opštinskog veća kojom je obeležen dan opštine Negoslavaci vodio je predsednik Miodrag Mišanović, a načelnik opštine Dušan Jeckov upoznao je prisutne goste sa svime što je opština na čijem je čelu radila u prethodnom periodu.

– U skladu sa zakonom o lokalnoj upravi i samoupravi mi smo u poslednje vreme poboljšali socijalnu i komunalnu infrastrukturu. Neki od njih su i ovaj objekat lokalne samouprave, društveni dom, ambulanta, kapela, državni i lokalni putevi te javna rasveta. Sve to nije bilo dovoljno da sprečimo odlazak ljudi iz Negoslavaca i svesni smo da je potrebno da učinimo još jedan korak više u skladu sa našim mogućnostima i da se fokusiramo na projekte koji će omogućiti nova zapošljavanja. U poslednje vreme sređivali smo prostorno-plansku dokumentaciju koja u skladu sa strategijom razvoja opštine treba da osigura upravo ta radna mesta – kaže načelnik Dušan Jeckov.

Stvaraju osnovne preduslove za dolazak investitora

Govoreći o potencijalnim investitorima načelnik kaže da je u planu izgradnja energetskog postrojenja na poljoprivrednu biomasu te otvorenje mlekare.

– Videli smo u Austriji neke slične modele, a potencijalni investitori u energetsko postrojenje bi mogli ovde da proizvode električnu energiju što bi omogućilo nova radna mesta u našoj opštini. Mi već po sličnom modelu sarađujemo sa PIK-om Vinkovci za koji naši poljoprivrednici obrađuju 200 hektara silažnog kukuruza. Imamo resurse, imamo sirovinu i znamo kako se proizvodi. Imali smo potencijalne investitore iz Italije, a problem je bio taj što oni žele vlasništvo nad zemljištem dok mi nudimo model dugodišnjeg zakupa. Izgradnja mlekare ili sirane je logična jer samo četiri proizvođača iz naše opštine dnevno proizvede 7.500 litara mleka – ističe Dušan Jeckov.

Kada je u pitanju izgradnja i pokretanje pogona za obradu mleka ono što je u Negoslavcima bio problem je nedovoljna kanalizaciona mreža zbog koje ostaje dosta otpadnih voda. Upravo su zbog toga u opštinskom veću nedavno menjali prostorni plan kako bi se definisala privredna zona i kako bi projekat kanalizacije bio u potpunosti završen. To su osnovni infrastrukturni preduslovi za dolazak ulagača, smatra predsednik opštinskog Veća Miodrag Mišanović.

– Kanalizaciona mreža je nešto što nam je u narednom periodu najbitnije. Napravljeni su idejni projekti i krenulo se sa radom na glavnom projektu, međutim došlo je do nekih promena i zastoja koje su nastale oko lokacije, a koje nisu nastale našom krivicom. Očekujemo da će se to vrlo brzo rešiti – govori Mišanović.

Nakon najnovijih zakonskih izmena o finansiranju lokalne samouprave planirani budžet opštine je pet miliona kuna što je budžet koji nikada u Negoslavcima nisu imali. Jedan od razloga ovolikog budžeta je i projekat „Zaželi“ Ministarstva rada kroz koji je zaposleno 17 osoba, a čija je vrednost 2,5 miliona kuna.

Obrazovanje i registracija škole na prvom mestu

Načelnik Dušan Jeckov istakao je da je obrazovanje poseban segment u radu opštine, a posebno je naglasio zahtev za prenos osnivačkih prava nad osnovnom školom kojom bi opština nakon dugo godina opstrukcije županijskih vlasti konačno uspela da svoju osmogodišnju školu registruje kao manjinsku. Škola je ove godine ušla u program energetske obnove, a načelnik se osvrnuo i na rad opštine sa decom i mladima.

– Opština Negoslavci izdvaja 2.000 kuna za svako novorođeno dete, a ove godine svedočili smo i jednoj lepoj i nesvakidašnjoj situaciji da smo u Negoslavcima dobili trojke. Opština je dala svoj skromni doprinos i godišnju zalihu pelena za te tri bebe. Pored toga, izdvajamo i po 500 kuna za naše đake prvake, a sufinansiramo i prevoz učenika, ekskurzije i škole u prirodi – kaže Dušan Jeckov.

Na svečanoj sednici govorili su još i župan Vukovarsko-sremske županije Božo Galić, saborska zastupnica Dragana Jeckov, predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić kao i predsednik mesne zajednice Kukujevci Miroslav Stojčević, a prisustvovali su i generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru Milan Šapić te predsednik skupštine Samostalne demokratske srpske stranke Vojislav Stanimirović.

The post Obeležen dan opštine Negoslavci appeared first on srbi hr.

Original Article