ŠAMPION KANADE

Dvanaestogodišnji Filip Obućina iz Toronta prvak je Kanade u tenisu u kategoriji tog uzrasta (do 12 godina). Titulu je osvojio početkom aprila, a sve protivnike ostavio je daleko iza sebe kvalitetom tenisa i brzinom koju je pokazao na terenu. Skroman, staložen i ne previše pričljiv, ovaj učenik šestog razreda osnovne škole pleni svojom fokusiranošću i odlučnošću da u igri i na terenu bude najbolji. Zato i uspehe, za koje se bori svim svojim srcem, smatra nečim normalnim na teškom putu koji je izabrao.

U svet tenisa ušao je sasvim slučajno, sa četiri i po godine. Umesto na fudbalski trening, svratio je na tenisko igralište i od tada je počelo. Odmah je primećeno da ima izvrsnu koordinaciju oka i ruke, a njegove roditelje i trenera još zadivljuje snaga želje da igra tenis, uživa u toj igri i pobeđuje.

– Filipu nikad nije dosta tenisa. Stalno moramo da ga zaustavljamo, on bi uvek hteo još. Trenira jednom dnevno po nekoliko sati, ali je sada već na nivou kad bi mu trebalo omogućiti datrenira dva puta, pre i posle podne – kažu Snežana i Ilija Obućina, dečakovi roditelji koji svim srcem podržavaju svog sina, i finansijski i moralno.
Filipovi roditelji svesni su da je proces nastajanja dobrog i uspešnog igrača tenisa težak i da zavisi od mnoštva faktora. Ističu da su samo podrška svom sinu koji je već počeo da ozbiljnije izostaje iz škole i koji ne vodi klasičan život deteta od 12 godina, a nikako ga ne „guraju“ da bi zadovoljili svoje ambicije.

– Nešto mnogo daleko unapred uopšte ne razmišljamo. On je za sada dobar, napreduje, videćemo. Od njega će sve da zavisi. Ono što je zaista vidljivo jeste da on sazreva na terenu, uči da se bori sa osećanjima i teškoćama. On, jednostavno, u ranom dobu donosi odluke i odmah vidi rezultat tih odluka, a to je važno – kaže otac Ilija.
U svojoj osmogodišnjoj teniskoj karijeri Filip je osvojio toliko pehara i nagrada da im ni broja ne zna. Samo ove godine osvojio je i titulu šampiona Ontarija u kategoriji do 14 godina, bio je provincijski prvak u dublu do 12 godina, a u Francuskoj, na svetskom turniru mladih tenisera, održanom u februaru, osvojio je četvrto mesto. Kad priča o tenisu, lice ovog dečaka se ozari. Sa osmehom kaže da bi voleo da bude profesionalni teniser. Uzori su mu Federer jer „lepo igra, a tehnički je savršen. Koncentrisan je u potpunosti i izgleda kao da mu niko ništa ne može, ni Agasi, takođe dobar tehničar“.

Na pitanje šta su njegovi najveći kvaliteti odgovara:
– Brz sam na terenu i dobro sam fokusiran, a udaram jače od drugih.

Lokalna TV zvezda

Filip je postao i lokalna TV zvezda. Naime, City TV izabrao ga je za „sportistu nedelje“, a priča o njemu prikazivana je na svakih nekoliko sati. Uspeh nije naveo Filipa Obućinu da sebe i to što radi gleda drugim očima, jer igra je samo jedan segment cele priče. To kakva je ko ličnost i koliko je psihološki jak, još je važnije. A o tome kakav je Filip svedoči i činjenica da od ove godine bez roditelja putuje po turnirima i prvenstvima. I čim se vrati kući odmah se baca na zadatke i ono što je u školi propustio. Jer i tu je među najboljima.