SASTANAK NAŠIH ASOCIJACIJA U LUCERNU

Na inicijativu predsednika Kulturno-umetničkog društva „Nikola Tesla“ iz Lucerna Marinka Vukajlovića nedavno je održan sastanak pet klubova iz pomenutog grada i Crkvene opštine, na čelu sa protonamesnikom Draganom Stanojevićem. Vukajlović je, kao inicijator, otvarajući skup predložio i radni naziv za ovaj razgovor – sastanak „Srpske zajednice Lucern“ – što su prisutni prihvatili i nagradili aplauzom.

časovi veronauke

Crkvena opština poslala je na 2.000 adresa raspored bogosluženja u Lucernu za sledeću godinu i informaciju da se svake subote od 17.00 do 18.00 održavaju časovi veronauke. Na prvom času, minule subote bilo je čak 70 polaznika.

Osnovni cilj sastanka bio je prevazilaženje problema i nesporazuma na relaciji dve dopunske škole – Srpske samostalne i one pod okriljem države Srbije, te dva srpska društva iz Lucerna „Nikole Tesle“ i pre 18 meseci osnovnog kluba „Ras“.
„Srpska zajednica Lucern“ donela je tako na ovom skupu „pomirenja“ više odluka, koje se tiču u u prvom redu koordinacije rada na svim poljima, međusobne posete i gostovanja jednih kod drugih na svim manifestacijama, razmena iskustva, zajedničke nastupe kod domaćina i drugih stranaca…

Učesnici

Pored inicijatora, ovom skupu prisustvovali su i Dušan Miladinović, Ranko Šućur, Dragan Majstorović, Miroljub Pendić, Dragoljub Pejić, Dragan Rašović, Goran Kostić, protonamesnik Dragan Stanojević, a učiteljice Verica Marković i Vesna Miličević zbog obaveza u školama nisu bile prisutne.

Tako je između ostalog dogovoreno da svih pet srpskih asocijacija u Lucernu imaju zajednički nastup na „Božićnom forumu“ koji se u Lucernu održava pred katolički Božić.
član kluba „Ras“ Dragoljub Pejić i Marinko Vukajlović iz „Tesle“ predloženi su za glavne koordinatore aktivnosti u vezi sa učešćem na ovoj veoma posećenoj manifestaciji.
Protonamesnik Dragan Stanojević sa zadovoljstvom je prihvatio učešće Crkvene opštine na forumu gde će se predstaviti pravoslavni običaji o Božiću, kao deo naše bogate kulturne baštine.